ALBUM VAN DE WEEK: KAYAK “Coming up for air'

22-01-2008 @ 23:19

door Sieb Kroeske

Over de Nederlandse groep KAYAK is veel te schrijven en te vertellen. De groep ontstaat in 1972. De basis wordt gelegd door Ton Scherpenzeel (toetsen), Pim Koopman (drums), Max Werner (zang), Jean Michel Marion (basgitaar) en Johan Slager (gitaar). In 1972 werd Marion vervangen door Cees van Leeuwen (Cees wordt in juli 2002 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen).
De eerste twee albums "See see the sun" (1973) en "Kayak II" (1974) leggen een goede basis voor succes, met hitjes in de Top 40 als "Lyrics", "Mammoth" en "See see the sun" in 1973 en in 1974 gevolgd door "Wintertime". In 1975 stapt Cees Van Leeuwen uit de band en wordt vervangen door Bert Veldkamp. In 1975 volgt het album "Royal bed bouncer". Na de opnamen van het album "The last encore" in 1976 verlaten Pim Koopman en Bert Veldkamp de groep. Pim scoort een aantal grote hits met zijn band Diesel, tot zelfs in de VS toe ("Samantha", 'Sausolito Summernight", "Down in the silvermine"). Pim is tevens producer van Maywood. Pim en Bert worden vervangen door Charles Schouten en Theo de Jong.
Het album "Starlight dancer" (1977) levert weer een hitsingle op, nl. de titelsong.
Weer zijn er groepswisselingen, Max Werner wordt drummer en Edward Reekers wordt de nieuwe zanger, Peter Scherpenzeel is de nieuwe bassist en de groep krijgt twee nieuwe achtergrondzangeressen: Irene Linders en Katherine Lapthorn. Het album "Phantom of the night" (1979) levert de top 10 hit "Ruthless queen". In 1980 verschijnt het album "Periscope Life", gevolgd door de rockopera "Merlin" in 1981, één van de beste Kayak-albums. In hetzelfde jaar 1981 verschijnt het album "Eyewitness" en dat wordt het voorlopig laatste album van de groep. Ieder gaat zo'n beetje zijn/haar eigen weg. Ton Scherpenzeel speelt na een eigen avontuur, enige tijd bij de Britse band Camel en wordt later muzikale begeleider van Youp van 't Hek.

Naar aanleiding van het NRCV-tv-programma "Classic Albums" in 1997 volgt een korte reünie, gevolgd door een verzoek van de groep De Kast in 1999 om met hen op te treden als gastband.
Dan kan ook een nieuw album niet uitblijven. In 2000 verschijnt "Close to the fire". Kayak bestaat dan uit Ton Scherpenzeel, Max Werner (zang), Bert Veldkamp, Pim Koopman en Rob Winter. Voor optredens wordt een tweede zanger aangenomen: Bert Heerink. Eind 2000 stapt Max Werner definitief uit de groep en wordt Bert Heerink de nieuwe leadzanger, Rob Vunderink wordt gitarist.
In 2001 verschijnen maar liefst twee nieuwe albums "Chance for a LIVE time" (een live-album) en "Night vision". In 2003 wordt "Merlin" opnieuw opgenomen: "Merlin: Bard of the Unseen" met een aantal nieuwe nummers en volgt een theatertournee. Rob Winter is dan al vervangen door Joost Vergoossen, en een extra zangeres wordt gevonden met Cindy Oudshoorn. In 2003 verschijnt dan de dubbel-DVD met opnamen van de tournee.
In 2005 verschijnt een nieuwe rockopera: Nostradamus: Fate of Man, zowel op 1CD als op een 2CD en wordt gevolgd door een theatertournee, waaraan ook Edward Reekers, die al eerder zanger was bij Kayak, en Syb van der Ploeg, zanger van De Kast, deelnemen. Bert Veldkamp wordt vervangen door Jan van Olffen. In december 2005, vlak voor de aangekondigde opnames van een DVD met de Nostradus-show, maakt Bert Heerink bekend uit de band te stappen.
In 2006 volgt een akoestische tournee met Edward Reekers als leadzanger samen met Cindy Oudshoorn. Van de akoestische tournee wordt in 2007 een live-CD uitgebracht "KAYAKoustic live". 4 Januari jl. is dan het nieuwste album uitgebracht: "Coming up for air” gevolgd door the anniversary tour ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van de band. Dé allergrootste verrassing op dit album zijn de geweldige zangpartijen van Cindy Oudshoorn, dat knalt er uit en Edward Reekers is beter dan ooit tevoren. Wow, wat laten deze mensen horen wat zang betekent. Dit is voor mij gewoon het beste Kayak album ooit gemaakt, zelfs beter dan “Merlin”. "Coming up for air" is een zeer opvallend rockalbum geworden. Indrukwekkende zangpartijen en ook een bijzonder sfeervolle productie, waarbij iedereen binnen en buiten de groep meer dan 100% heeft gegeven, alsof ze voor de laatste keer hun kunstje mochten doen. De werkelijke wonderschone ballads als “Medea”, “Daughter of the moon” en “What I'm about to say”. Meer typisch KAYAK-werk is “Alienation” en ook “Coming up for air”. Voor mij het allerfraaiste nummer op het album is “Freezing”, ook de op single uit te komen “Undecided” is zeer fraai.
Kayak zal op 25 april samen met het harmonieorkest Thomas a Kempis een dubbelconcert geven in theater De Spiegel te Zwolle. Meer info over dit unieke evenement volgt binnenkort.

website: http://www.kayakonline.nl/z_home.html
blog van Ton Scherpenzeel: http://www.kayakonline.nl/z_blog.html

Tracklist:
•  Alienation
•  Man in the Cocoon
•  Time Stand Still
•  Freezing
•  Medea
•  Daughter of the Moon
•  Undecided
•  Sad State of Affairs
•  About You, Without You
•  The Mask and the Mirror
•  Selfmade Castle
•  What I’m About to Say
•  Wonderful Day
•  Broken White
•  Coming Up For Air

tour:
25 jan. vrijdag     Capelle a/d IJssel - Isala Theater
26 jan. zaterdag     Eefde         Het Hart Eefde
01 feb. vrijdag     Almelo         Theaterhotel Almelo
02 feb. zaterdag     Barendrecht     Theater Het Kruispunt
07 feb. donderdag     Hoogeveen     Theater De Tamboer
09 feb. zaterdag     Purmerend     Theater De Purmaryn
15 feb. vrijdag     Drunen         De Voorste Venne
20 feb. woensdag     Roosendaal     Schouwburg De Kring
21 feb. donderdag     Naaldwijk     Westlandtheater De Naald
29 feb. vrijdag     Amstelveen     P60
01 mrt. zaterdag     Nieuwegein     De Kom
07 mrt. vrijdag     Spijkenisse     Theater De Stoep
14 mrt. vrijdag     Apeldoorn     De Gigant
22 mrt. zaterdag     Harderwijk     Estrado
28 mrt. vrijdag     Zaandam     De Kade
17 apr. donderdag     Haarlem     Patronaat
19 apr. zaterdag     Leeuwarden     Poppodium Romein
25 apr. vrijdag        Zwolle        De Spiegel