ALBUM VAN DE WEEK: Kayakoustic

14-05-2007 @ 12:20

In 1972 werd Kayak opgericht door Ton Scherpenzeel, Pim Koopman, Max Werner en Cees van Leeuwen. Tussen 1972 en 1982 groeide de band in verschillende bezettingen uit tot één van Nederlands meest vooraanstaande progressieve rockbands, met het daverende succes van de hitsingle ‘Ruthless Queen’ als één van de hoogtepunten. De enige grote hit die Kayak ooit had, schopte het tot #6 in de Top 40. Het album kwam zelfs op de 1e plaats en werd met een verkoop van 100.000 ex. in Nederland beloond met platina. Helaas vond dit succes geen navolging in het werk wat daarna uitgebracht wordt. Het uitblijven van commercieel succes werkte jammer genoeg persoonlijke en muzikale rivaliteit tussen de groepsleden in de hand. De wanhopige financiële situatie die manager Frits Hirschland op dat moment voor de groep had weten te creëren maakte de zaak alleen maar erger, waarna 17 jaren van radiostilte volgden….

In 1999 nodigde de populaire Nederlands/Friese groep De Kast (ooit grote fans) Kayak uit voor een gastoptreden in de tv-show ‘De Vrienden van Amstel Live’. Kayak ging er, voor het eerst in zeventien jaar, mee akkoord voor publiek op te treden. Ton Scherpenzeel, Max Werner, Bert Veldkamp en Johan Slager, versterkt met Pim Koopmans tijdelijke vervanger Marc Stoop (Pim, deels woonachtig in Noord-Ierland, kon niet op tijd ter plekke zijn), traden voor dit legendarische optreden aan in het Haagse Café de Paap, in november 1999, waar ze speelden samen met leden van De Kast.
Daarmee begon Kayak aan haar tweede leven, na 17 jaar afwezigheid. Demo’s die stof lagen te verzamelen in Ton's studio, kwamen tevoorschijn en trokken de aandacht van een nieuwe muziekmaatschappij. Wat niemand had durven hopen, gebeurde dan uiteindelijk. Kayak, nu bestaande uit Ton, Pim, Bert, Max en de nieuwe gitarist Rob Winter, namen het nieuwe album ‘Close to The Fire’ op. Het album kwam uit in mei 2000 en werd bijzonder goed ontvangen. De oude magie, het inspiratievuur, was terug, en Kayak ging ook weer optreden!
In 2001 verschenen er twee nieuwe Kayak-albums: ‘Chance for a LIVE Time’ en ‘Night Vision’. ‘Chance for a LIVE Time’ was Kayaks eerste live-album (’Eyewitness’ was live opgenomen in de studio, maar het publiek was later toegevoegd). Dit album, opgenomen tijdens de ’Close to the Fire’-tour in 2000, ademde de hernieuwde energie en inspiratie binnen de groep. Al snel na het verschijnen van ‘Chance for a LIVE Time’ begon Kayak met de opnamen van het 12e album, ’Night Vision, dat in november uitkwam. Rond die tijd vatte de groep het idee op om ‘Merlin’, van het gelijknamige album dat in 1981 was uitgekomen, uit te bouwen tot conceptalbum en op te nemen met een symfonieorkest. Dat werk stond gepland voor 2003. Na een succesvolle theatertour gaat in 2005 de opvolger ‘Nostradamus – the fate of man’ in première.

In het najaar 2006 ging de KAYAKoustic Tour van start, die tot begin 2007 duurde. Hierbij zijn een groot aantal oude nummers, zoals bijvoorbeeld het zelden live gespeelde ‘Daughter Or Son’ en ‘What’s In a Name’, door een compleet gewijzigd arrangement nieuw leven ingeblazen.

De huidige bezetting van Kayak is:
Ton Scherpenzeel   - toetsen, achtergrondzang
Pim Koopman        - slagwerk, percussie, achtergrondzang
Rob Vunderink       - gitaar, zang
Joost Vergoossen   - gitaar, zang
Edward Reekers     - zang, toetsen
Cindy Oudshoorn    - zang
Jan van Olffen       - basgitaar

In de theatershows ligt dankzij de sterke vocale bezetting de nadruk op de zang, met vooral vocale meerstemmigheid. Ton Scherpenzeel speelt op de vleugel. De gitaristen houden het bij hun akoestische instrumenten. Pim Koopman doet het met brushes en Jan van Olffen excelleert op de contrabas. Enkele shows uit de tournee zijn opgenomen, en daarmee is nu het live-album Kayakoustic verschenen.

Dit album is alleen te verkrijgen via de website van Kayak: www.kayakonline.nl en staat deze week in de muzikale spotlights bij Laserradio als 'Album van de week' !
Het is de bedoeling dat er rond november een nieuw studioalbum zal verschijnen. De titel van dat album wordt "Coming up for air". Ter promotie van dat album begint Kayak rond de jaarwisseling aan een tournee die tevens in het teken zal staan van het 35-jarig jubileum van de band.
(bron: www.kayakonline.nl)

tracklisting:
    * See see the sun
    * What’s in a name
    * Only you and I know
    * Anne
    * Threesome
    * Hold me forever
    * You’re so bizarre
    * Land on the water
    * First signs of springs
    * Daughter or son
    * Want you to be mine
    * Ivory dance
    * The fate of man
    * See see the sun
    * Royal bed bouncer
    * When hearts grow cold
    * Act of despair
    * Chance for a lifetime