VAN MORRISON: STILL ON TOP

20-11-2007 @ 17:36

Van Morrison (geb.: George Ivan Morrison 1945) komt uit het Noord-Ierse Belfast.   
Al vanaf heel vroeg is muziek en zingen hem met de paplepel ingegoten, via zijn vader door de verzamelwoede van Amerikaanse jazz en door zijn moeder die zangeres was.
Op zijn 12e speelt Van Morrison bij de band Deannie Sands & The Javelins, twee jaar later gevolgd door The Monarchs, waarin hij saxofonist speelt. Vanaf 1964 volgt zijn eigen band: Them. In 1965 scoort de groep twee hits: “Baby please don’t go” en “Here comes the night”. In 1967 gevolgd door "Gloria" dat eigenlijk een b-kantje was. Door onvrede met de muziek wordt Them opgeheven en gaat Van Morrison solo verder. Met de producer van Them, Bert Berns, wordt uit één van de eerste sessies het nummer “Brown eyed girl” opgenomen, en wordt in september 1967 uitgebracht op single en in Nederland een grote hit. De single wordt gevolgd door het eerste solo album “Blowin' your mind!" (1967).
In 1968 volgt het legendarische album “Astral weeks” absoluut één van zijn beste albums ooit gemaakt. De muziek van Van Morrison is in die tijd een mengeling van blues, soul en gospel en hij creëert daarmee een eigen geluid.
Door de tegenvallende verkoopcijfers past hij zijn muziek iets aan met meer country-invloeden, wat terug te horen is op de albums Moondance (1970), His band and the street choir (1970) en het ook bijzonder fraaie album Tupelo honey (1971).
Van Morrison blijft zich ontwikkelen, met soulinvloeden "Saint Dominic's preview" (1973), meer R&B in “A period of transition” (1977), gevolgd door de mystiek van Ierland, religie en zo ontstaat de “Irish Heartbeat” (1988) een bijzonder fraai en zeer ondergewaardeerd album.
De jaren ’80 zijn minder succesvol en hij lijkt zoekende. Hoewel commerciële successen niet zichtbaar zijn, blijft Van Morrison wel regelmatig optreden. Het in 1990 verschenen “The best of “ wordt 5x platina in de USA. In 1994 krijgt Van Morrison de BRIT Award voor zijn bijzondere bijdrage aan de muziek en ook heeft hij zijn “Rock ’n Roll Hall Of Fame”.
Het in 1998 uitgebrachte "The philosopher's stone" is een bijzondere compilatie van nog niet eerder uitgebracht materiaal. "Back on top" (1999) is commercieel gezien één van zijn meest succesvolle studio albums.
In 2003 maakt hij een album voor het vermaarde jazz-label Blue Note “What's wrong with this picture?
Legendarisch is de afkeer die Van Morrison heeft voor de media.
Zijn meest recente studio album stamt uit 2006 “Pay the devil”. Van weinig artiesten kan gezegd worden dat de invloed al meer dan 40 jaar het geval is, van Jim Morrison (Doors), Bruce Springsteen, Tom Petty, Elvis Costello tot U2 en vele anderen.

Website: http://www.vanmorrison.co.uk/