SPINVIS: EEN HIT GEVONDEN

05-09-2007 @ 11:46

'Spinvis boekt grootste hitsucces tot nog toe' kopt het webblog NLPop.blog.nl afgelopen weekend. En voorwaar, het nieuwe Spinvis-album Goochelaars & Geesten debuteert deze week op #4 in de Mega Album Top 100, inderdaad Spinvis' hoogste 'chartpositie' en bij deze het vermelden waard, net als trouwens de meer dan 58.000 kijkers naar z'n jongste hit Wespen op de appeltaart via www.youtube.com/spinvistv .

Allicht dat de jubelende perskritieken de hoge 'chart-entry' een handje hebben geholpen want 'het gevonden album' is de voorbije dagen bedolven onder goeie recensies. Vijf sterren in de Nieuwe Revu en De Volkskrant, de Elsevier, Musicfrom, Digg.be en OOR staken er de loftromper over op terwijl De Morgen in België Goochelaars & Geesten uitriep tot CD Van De Week.

Goochelaars & Geesten
is een sleutelalbum in het oeuvre dat de Popprijswinnaar 2007 de voorbije vijf jaar heeft opgebouwd. Op de keper beschouwd is het een verzamelaar van stukkken die het afgelopen decennium her en der zijn gemaakt maar in al z'n diversiteit is het een plaat geworden die prachtig weergeeft waar Spinvis allemaal toe in staat is: zo maakt-ie perfecte pop (Wespen op de appeltaart, Op een ochtend in het heelal), adembenemende instrumentals (Mare frigoris!) en weet-ie ook evergreens als Alles in de wind en Poupée de cire, poupée de son naar z'n hand te zetten. Ondertussen componeerde Spinvis dit jaar ook z'n eerste filmscore, die van de Vlaaamse kaskraker Man zkt. Vrouw die hier in première gaat op de Nederlandse Filmdagen en waarvan de score én titelsong als bonus bij de eerste oplage van Goochelaars & Geesten is gevoegd.

De komende maanden gaat Spinvis nog éénmaal de baan op met z'n ensemble. De theatertoernee Op een avond in het heelal krijgt vanaf oktober een vervolg waarna in december nog een aantal clubs in Nederland en België worden aangedaan, culminerend in een show op een Kerstavond in de Amsterdam Paradiso.

Spinvis in Stad & Land:
Oktober 2007
vr 19  Schouwburg Kunstmin - Dordrecht
do 25 Parkstad Limburg Theaters - Heerlen

November 2007
vr 02 Theater De Maaspoort - Venlo
za 03 Theater aan de Parade - Den Bosch
zo 04 Theater De Kleine Komedie - Amsterdam
ma 05 Theater De Kleine Komedie - Amsterdam
do 08 De Meenthe - Steenwijk
vr 09 Schouwburg De Kring - Roosendaal
wo 14 Theater Junushoff - Wageningen
do 15 Stadsgehoorzaal Vlaardingen - Vlaardingen
za 17 Philharmonie - Haarlem
di 20 Aremberg - Antwerpen
wo 21 Handelsbeurs - Gent
do 22 Crossing Border - Den Haag
vr 23 Agora - Lelystad
za 24 Theater in de Muze - Noordwijk
di 27 Theater de Mythe - Goes
wo 28 Schouwburg Amstelveen - Amstelveen

December 2007
wo 12 Het Depot - Leuven
vr 14 De Warande - Turnhout
ma 24 Paradiso - Amsterdam