3js krijgen eerste cd uit handen van Jan Smit

28-06-2007 @ 17:18

Uit handen van plaatsgenoot Jan Smit kregen de 3js donderdagochtend 28 juni het allereerste exemplaar van hun debuutcd Watermensen. ,,De vorige keer dat ik een eerste cd uitreikte was aan Nick en Simon, die cd is nu goud. Wie weet wat hiermee gaat gebeuren'', zei Jan Smit in een café in Volendam.
De voortekenen van een succesvol debuut zijn er al. De eerste single Kom stond hoog in de hitlijsten en opvolger Net Alsof kwam zelfs binnen in de top 10 van de hitlijsten. ,,We worden heel goed ontvangen, maar ik durf geen voorspellingen te doen'', zegt Jaap Kwakman. Vanaf maandag zijn de drie mannen ook op de regionale tv te zien met hun eigen docusoap.
De 3js bestaan uit Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte, alle drie geen onbekenden in de Volendamse muziekscene. ,,Wij maken al tien jaar muziek met elkaar'', zegt Kwakman. Hij en Dulles zaten ook in de begeleidingsband van de afgelopen tournee van Jan Smit. In de komende tour, vanaf januari, verzorgen ze het voorprogramma, waarmee ze het stokje overnemen van dorpsgenoten Nick & Simon.
Op de CD staan Nederlandstalige popliedjes. De inwoners van Volendam kenden de meeste nummers al, want een aantal van de nummers was uitgebracht op een cd die alleen in het dorp verkrijgbaar was. ,,De beste nummers hebben we bewerkt en samen met nieuwe liedjes op deze 'landelijke' plaat gezet. In totaal hebben we hier anderhalf jaar aan gewerkt'', zegt Dulles.
Op de plaat staat het nummer De Zomer Voorbij, die ook op de laatste CD van Jan Smit staat. ,,We hadden het nummer een tijd geleden geschreven en Jan vond het zo leuk dat hij het ook op zijn cd wilde hebben'', zegt Kwakman. Op de CD staat ook een liedje óver Smit, Onschuldig. ,,Ik ben gefascineerd door het succes van Jan en alles wat daarbij komt kijken, daar gaat het nummer over'', aldus Dulles.
Volgens Dulles komt het door de kenmerkende Volendamse nuchterheid dat ze donderdag alle drie niet nerveus zijn. ,,Toen onze single in de top 10 kwam hebben we dat gevierd. Maar de volgende ochtend gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag.''

(Artist & Company)