UIT NEDERLAND: Joey Bianco "Moviestar"

18-06-2007 @ 17:52

Joey Bianco groeide op in het Zuid-Hollandse dorpje Valkenburg, onder de rook van Leiden. Al heel jong zong hij bij het plaatselijke jeugdkoor “de Lofstem”. Op de lagere school speelde hij mee in diverse musicals en ook was hij tamboer bij de lokale drumband van “Valkenburg’s Harmonie”. Op 17-jarige leeftijd zong Joey voor het eerst ‘live’ voor een groot publiek in Video-Discotheek “Maribel” in Katwijk aan Zee. In deze tijd was de toen nog onbekende Henny Huisman regelmatig gast dj in de Maribel. Een jaar later trok Henny met de allereerste playbackshow door het land. Joey deed samen met een vriendin als het Duo Fantastique met ‘Mama told me’ mee aan de wedstrijd.
Begin jaren '80 volgde hij een dansopleiding bij choreografe Lydia van Wooning in Haarlem. Zij had o.a. Luv’, de Dolly Dots, en Gerard Joling al naar de top begeleid. Joey danste bij diverse bekende tv programma’s zoals NCRV Popshop t.v. en TROS Studio ’83. Hij deed mee aan verschillende talentenjachten en belandde regelmatig bij de top drie. Hij heeft de trofeeën uit deze tijd nog altijd bewaard. H.I.T, Double J en Rock ’n’ Soul waren duo’s waar Joey actief mee optrad. Met H.I.T. nam hij in 1984 het nummer ‘Take my Heart’ op in de studio van CAT Music. (Rubberen Robbie, Snoopy, Surfers en Monotones) Tweemaal deed hij mee aan de voorrondes van de Henny Huisman Soundmixshow. In 1991 als René Froger en in 1992 als Timmy T. Hij ontmoette Soundmix winnares Glenda Peters, trad op op haar fanclubdag en zong samen met haar een duet. Verder deed hij optredens in o.a. Florida (USA), Duitsland en België.
Het Eurovisie Songfestival loopt als een rode draad door zijn leven. Vanaf 1972 volgt hij het festival op de voet. Sinds 2000 is hij redactielid van de Nederlandse Songfestival Stichting “Eurovision Artists”, welke het magazine ‘E.A. Nieuws’ uitbrengt. Deze stichting heeft ook de twee boeken “Wanneer wordt het weer een beetje net als toen” uitgegeven. Aan deel twee werkte Joey mee als fotograaf. Beide boeken zijn geschreven door Ferry K. van der Zant. De boeken geven een uitgebreid overzicht van het Nationaal Songfestival van 1956 t/m 2005.
In de loop der jaren heeft hij heel wat binnen- en buitenlandse Songfestivalartiesten leren kennen. Jaarlijks was hij aanwezig bij de uitzendingen van het Nationaal Songfestival en tot tweemaal toe maakte hij het Eurovisie Songfestival van dicht bij mee: in 2000 in Stockholm en in 2004 in Istanbul.
Maggie MacNeal van onder andere Mouth & Mc Neal stelde Joey voor aan zanger / producer en oprichter van de Dutch Divas, Steve Besems en in dit jaar 2007 kwamen Joey en Steve op het idee om een CDsingle op te gaan nemen. Het werd uiteindelijk “Moviestar” van Harpo met als extra track een van Joey's favoriete songfestivalnummers ‘aller tijden’: ‘Save Your Kisses For Me’ van Brotherhood of Man.
        
Joey Bianco "Moviestar" / "Save Your Kisses For Me"
E-Sound Music / e.s.m.ESP Records
Bestelnummer: MIL070502
Voor meer informatie: www.joeybianco.nl