Nieuwe CD & DVD Ana Moura

08-06-2007 @ 10:21

Fado is voor Portugal wat jazz en country muziek voor Amerika, tango voor Argentinië, samba voor Brazilië en flamenco voor Spanje zijn. Fado is, net als deze andere muziekstijlen, ontstaan binnen de cultuur van de arbeidersklasse en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en een grotere aantrekkingskracht voor een breder publiek gekregen. Nu, in Portugal, is fado voor iedereen, en wordt fado in Portugal voornamelijk ten gehore gebracht in fadohuizen, waar op een intieme manier zonder microfoon gezongen wordt, met begeleiding van een Portugese en een klassieke gitaar (de viola). Fado betekent lot en de teksten gaan veelal over verlangen (saudade).

Para além da saudade” (“Voorbij het verlangen”) is de 3e en nieuwste CD van ANA MOURA (met als extra een DVD met beelden van 6 nummers van het nieuwe album, opgenomen op prachtige locaties). Op deze CD o.a. klassieke en traditionele Fado’s, waarbij verbeeldingskracht en dichtkunst de meest in het oog lopende kenmerken van de 8 dichters zijn waarvan ANA MOURA teksten zingt. Onder hen Fernando Pessoa, de meest diepgaande onderzoeker van de fascinerende geheimen van de Portugese ziel. Maar ANA MOURA’s Fado heeft zich verder onplooid middels de gezongen teksten van bekende hedendaagse Portugese schrijvers als Fausto en Amélia Muge. En uiteraard ontbreekt ook nieuw materiaal van Jorge Fernando niet. Speciale bijdragen zijn er van Rolling Stone Tim Ries op sax (14) en de Spaanse zanger Patxi Andion (13).

ANA MOURA is uitgegroeid tot een van de iconen van een nieuwe generatie fadista’s, die traditionele fado’s vertolken. Deze nieuwe lichting gebruikt eigentijdse teksten, waardoor jonge mensen zich weer meer in fado beginnen te interesseren. ANA onderscheidt zich hierbij door haar prachtige altstem en haar ongelofelijke gevoel voor timing. ANA brengt fado op een voor haar leeftijd ongebruikelijke doorleefde, sensuele en gevoelige manier en weet mensen overal ter wereld kippenvel te bezorgen.

Zo ook: -Miguel Esteves Cardoso/Independente:     
"... En toen stond er een meisje op, dat Ana Moura heette, waar ik nooit eerder van gehoord had, en begon te zingen. Ik werd overvallen door al de oude symptomen die ik herkende van Argentina Santos in de Parreirinha (bekend fadohuis in Lissabon): rillingen over mijn rug, de bewogen, natte ogen, de totale onverwachte overrompeling, mijn hart klopt in mijn keel. En het meest verbazingwekkende van alles: dit keer was het op TV. En niet dat we te weinig Fado zangers hebben – er zijn er nog nooit zoveel geweest. Iedereen weet dat dit een Gouden Eeuw voor Fado is...”.
" Maar Ana Moura heeft meer dan gewoon de perfecte stem en de perfecte uitvoering; ze heeft die zeldzame, primitieve kwaliteit van Argentina Santos: een natuurlijke waarheid, zonder moeite en volstrekt zonder opzet. Ze is niet geboren onder het volk, ze IS het volk. Ze komt niet uit Lisabon – ze IS Lissabon. Zij is geen Fado zangeres – zij IS Fado.
"

Vooruitlopend op de grote theatertour van ongeveer 22 concerten van Ana Moura in de Benelux in Januari 2008 is Ana volgende week al in Nederland voor een tweetal extra concerten:

Dubbelconcerten Ana Moura & Nynke Laverman:
Vrijdag 15 juni 2007– 20u30 – Paard van Troje – Den Haag
Zaterdag 16 juni 2007 – 20u30 – Caprera – Bloemendaal

www.triparoundtheworld.nl
(coast company)