15 jaar Amsterdam Roots Festival 2012: 5-8 juli

17-06-2012 @ 21:21

Het Amsterdam Roots Festival bestaat 15 jaar. Reden voor een groot feest. In dit jubileumjaar pakt men uit met een selectie van meer dan 40 grensverleggende cross-overs uit de hele wereld. Muziekliefhebbers van alle leeftijden en met uiteenlopende smaken weten de weg te vinden naar het festival dat haar programma uitvouwt in vier Amsterdamse zalen en in het sfeervolle Oosterpark. In 2011 trok Amsterdam Roots ruim 60.000 bezoekers.

Roots Indoor vindt plaats op 5, 6 en 7 juli in de Melkweg, Paradiso, Bimhuis en het Muziekgebouw aan ’t IJ met een line up van internationale artiesten. Er is Portugese fado van Ana Moura, soulvolle morna van de Kaapverdische nieuwkomer Aline Frazão, oriëntaalse jazz, rock & world van de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf en knetterende punk meets Ethiojazz met the Ex & Getatchew Mekuria. Er is inventieve sample hiphop van Chiddy Bang, Mexicaanse cumbia van Celso Piña en cubatón, een pittige mix van de reggaeton en Cubaanse ritmes, van Gente de Zona.

Op zondag 8 juli sluit Roots traditiegetrouw af in het Oosterpark met het gratis openluchtfestival de Alliantie Roots Open Air. Een volle dag met aanstormende talenten en (inter)nationale artiesten van formaat dwars door elkaar heen geprogrammeerd op zeven podia. Bijzonder zijn twee speciaal voor het jubileum naar Roots teruggekeerde zwaargewichten uit eerdere jaargangen: Danyel Waro en Bonga. Waro maakt bezielde maloya, percussieve muziek van La Réunion. Bonga is de levende legende van de Angolese muziek en zet zich sinds de jaren ’60 in voor de situatie in zijn land. Beide zijn doorgewinterde artiesten maar waren ooit pioniers die de muziek buiten hun landsgrenzen katapulteerden. Ze staan symbool voor de zeggingskracht van muziek en weten nieuwe generaties te boeien.

Verder op het programma het zinderende combo JuJu (Justin Adams en Juldeh Camara), een chemische reactie van westerse blues rock en sahara sounds. Maar ook een optreden van de Congolese rapper met de vintage touch Baloji en de Colombiaanse feestgangers van Systema Solar zijn present. En natuurlijk is er de Roots Bazaar. Op deze wereldmarkt met meer dan 125 kramen kan je de hele middag flaneren. Laat je nagels doen, shop till’ you drop, eet je buik rond met gerechten uit de wereldkeuken en dans het er weer af bij één van de vele dansworkshops op Dance Court. Kinderen komen bij Kids@Roots alles te weten over de Tibetaanse monniken van Tashi Lhunpo Monks.

In de aanloop naar het festival organiseert Amsterdam Roots in samenwerking met de hoofdsponsor woningcorporatie de Alliantie, Stichting Nowhere en Studio West de talentenjacht de Alliantie Roots on the Road. In Amsterdam Oost en Nieuw West battelen jonge muziektalenten tegen elkaar in de voorrondes om een plekje in de finale op het Urban Groove podium tijdens de Alliantie Roots Open Air op 8 juli. De winnaar krijgt 500 euro om zijn carrière te kick starten.

http://amsterdamroots.nl/15-jaar-roots

https://twitter.com/#!/amsterdamroots