James Brown, The Godfather of Soul is niet meer.

27-12-2006 @ 22:46

In de kerstnacht van 24 op 25 december om kwart voor twee overleed James Brown (73) in een ziekenhuis in zijn woonplaats Atlanta. Hij was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking. Hij stond bekend als 'The Hardest Working Man in Showbusiness' en is wat dat betreft in het harnas gestorven, precies zoals hij dat ook wilde.
James Brown is één van de meest markante en ook controversionele artiesten uit de muziekbusiness. Hij noemt zichzelf SoulBrother#1, Mr. Dynamite. Van schoenpoetser tot  miltimiljonair.
Hij werd op 17 juni 1933 geboren Barnwell, S.C., USA. Vanaf het begin van de jaren '50 is hij actief in de muziek. Hij is dan inmiddels ook al slachtoffer geworden van het racisme in de VS, doordat hij in aanraking komt met justitie vanwege een auto inbraak en hij een extra hoge straf krijgt hiervoor. Hij begint in de muziek met de gospelgroep The Gospel Starlighters, die later weer worden omgedoopt in The Famous Flames. Met die naamsverandering wordt ook de muziek van gospel verandert naar r&b. James Brown wordt in 1956 ontdekt door Ralph Bass van King Records, waarvoor hij de single 'Please please please' mag opnemen. De tweede single wordt "Try me" dat iets meer gospel is, maar ruim gemixt met r&b en het wordt zijn eerste hit in de VS (december 1958, hoogste positie #48).
Mede door de succesvolle optredens, waar hij veelvuldig wisselt van kostuum tijdens een optreden, wordt hij al snel één van de meest gevraagde en populairste r&b artiesten. Hij weet zijn publiek constant te boeien en verdient daarmee al snel zijn bijnaam 'The Hardest Working Man in Showbusiness'.
Al in 1963 bereikt hij met zijn live-album "Live At the Apollo" een mijlpaal. De ongeëvenaarde kracht van James Brown is niet te overtreffen.
Tot dan toe was r&b en soul vooral gericht op de melodie, James legt de nadruk meer op het ritme. Met zijn begeleidingsband The JB’s maakt hij ongekend strakke grooves en brengt hij een ongekend aantal singles en albums uit.
Midden jaren '60 wil zijn label King Records dat hij meer melodieuzere muziek moet gaan opnemen, dan de op dat moment sterk groeiende "Soulmuziek".
Uit protest gaat James Brown voor een ander label muziek opnemen. Hij haalt zijn gelijk niet en King Records wint. Uiteindelijk staat men hem toch toe verder te gaan op zijn eigen weg en James komt dan met één van zijn grootste hits "Papa's got a brand new bag" (1965). Het is zijn eerste Top 10 hit in Amerika. Een ongekend succes in die tijd voor een zwarte artiest.
Dan heeft James ook een erg succesvolle periode met erg veel hits, zoals "I Got you (I feel good)" (65) -nog steeds een klassieker, alleen al vanwege de kreet "I feel good" die het zelfs
brengt tot diverse reclameliedjes als ondersteuning. "It's a man's man's world" (66), "Cold Sweat" (67), "I got a feeling" (68), "Say it loud-I'm black and I'm proud" (68). In de jaren '60 scoort hij maar liefst 55 hits.
De jaren '70 gaan onverdroten door het hitsuccessen, zoals "Get up I feel like being like a sexmachine" (70), "Super bad" (70), "Soul Power" (71), "Get on the good foot" (72). Inmiddels is door James Brown een nieuwe muziekstroming in gang gezet: The Funk !.
Verschillende muzikanten uit Brown’s band The JB's worden later wereldberoemd, zoals Fred Wesley, Bootsy Collins, Maceo Parker.
Een belangrijke bijdrage levert Brown ook aan de emancipatie van de zwarte Amerikaan. Lange tijd houdt hij zich afzijdig van het sluimerende conflict.
In 1963 wordt Malcolm X vermoord, in 1967 spreekt James Brown zich in niet mis te verstane woorden uit: Say It Loud (I’m Black and I’m Proud). Het kost hem een deel van zijn blanke publiek, maar het maakt zijn status in de zwarte gemeenschap alleen maar groter.
Als in 1968 Martin Luther King wordt vermoord, treedt James Brown op voor de televisie in Boston, waardoor de rellen in die stad relatief beperkt blijven.
De jaren 70 staan voor James Brown vooral de persoonlijke problemen centraal en wordt zijn muziek minder interessant, alsof hij niet meer trendsettend is.
Maar met enkele tussenpozen (waaronder een gevangenisstraf) blijft hij altijd optredens verzorgen, dat is en blijft zijn levenader.
Midden jaren tachtig wordt James Brown volledig in ere hersteld, als hij door grote hiphopsterren op een voetstuk wordt geplaatst. Zijn muziek wordt veel gesampled en zo speelt een belangrijke rol in de hiphopgeschiedenis.
Daarna -in de jaren 90- komen zijn minder positieve kanten weer naar boven, zoals mishandeling van zijn vrouw, wat hem een gevangenisstraf oplevert van 6 jaar (waarvan hij er slechts 15 maanden uitzit). Het eerste wat hij dan doet is weer keihard optreden, alsof hij even gedwongen rust nodig had.  
In 1992 won hij een Lifetime Archievement Grammy. Overigens niet zijn eerste, want in 1965 kreeg hij een Grammy voor "Papa's Got a Brand New Bag" (best R&B recording) en ook voor "Living In America" in 1987 (best R&B vocal performance, male).
Hij kwam in 1986 al terecht in The Rock and Roll Hall of Fame, samen met o.a. Elvis Presley, Chuck Berry.
Hij bracht het tot eigenaar van verschillende radio- en tv-stations, soul-food restaurants een eigen productiemaatschappij en uitgeverij en vele andersoortigen investeringen en beleggingen.
James Brown behoort tot de meest legendarische artiesten samen met Elvis Presley en Bob Dylan. Heeft samen met o.a. Ray Charles en Sam Cooke aan de wieg gestaan van de soulmuziek, was de grote initiator van de funkmuziek en gold als groot voorbeeld voor o.a. Mick Jagger, Michael Jackson, Prince, Snoop Dogg en vele anderen.
James Brown behoort tot de weinige artiesten die de afgelopen 50 jaar enorm veel heeft betekent voor de muziekindustrie.
Hij heeft de soul, r&b, funk, disco, rock, rap, hiphop enorm beinvloed.
Helaas gaat een gepland optreden op Oudejaarsavond in en samen met BB King Blues Club in New York niet door. James Brown laat een enorme leegte achter in de muziekbusiness.