Radio Rembrandt reikt 'Originele Rembrandts' uit

10-06-2006 @ 09:22

In de zomer van 2005 is de Stichting Nederlandse Muziek opgericht. Voornaamste doelstelling is het promoten en ondersteunen van Nederlandse populaire muziek, zowel Nederlands-, anderstalig als instrumentaal repertoire.
Hiervoor ontwikkelt de Stichting Nederlandse Muziek diverse projecten, waarvan Radio Rembrandt n van de grootste is. Op dit station wordt uitsluitend muziek van Nederlandse artiesten, auteurs en/of componisten gedraaid.
Radio Rembrandt heeft een bijzondere voorliefde voor oorspronkelijk Nederlands repertoire. Daarom is besloten om artiesten die zich onderscheiden door origineel werk, op hun beurt te onderscheiden met een origineel werk.
Het kan haast niet mooier dan dat in het Rembrandtjaar de allereerste 'Originele Rembrandts' worden toegekend.
Twee albums worden bekroond.
* Allereerst 'Laat me zweven' van Wolter Kroes. De Zaandammer heeft altijd talentvolle componisten en tekstschrijver om zich heen verzameld en die samenwerking bereikte op zijn vijfde album een voorlopig hoogtepunt. De diversiteit en originaliteit van het materiaal maakt dat 'Laat me zweven' een album van uitzonderlijke kwaliteit is geworden. Aan het album met bijna allemaal originele stukken werd tekstueel en muzikaal bijgedragen door mensen als Jacques van Eijck, Giovanni Caminita, Ricardo Schuengel en Axel Lindelauf. Maar ook Emile Hartkamp deed een duit in het zakje.
De Originele Rembrandt is een erkenning voor het vakmanschap van Wolter en het talent dat hij al jaren om zich heen weet te verzamelen.
* Er wordt ook een 'Originele Rembrandt' toegekend aan Nick Schilder en Simon Keizer voor hun debuut 'Nick & Simon'. Een album vol eigen stukken, waarvan het ene nog doordachter is dan het andere. Nick & Simon zorgen vaak voor compositorische verrassingen en onverwachte wendingen in hun liedjes. Nick Schilder tekende voor het merendeel van de nummers, maar ook Simon Keizer, Jan Kwakman, Jan Smit en producers Gordon Groothedde en Edwin van Hoevelaak hadden hun aandeel. Het debuutalbum van Nick & Simon doet denken aan een fijn geslepen diamant: met vele invalshoeken, waardevol, maar vooral uniek.
Met deze Originele Rembrandt wil de Stichting Nederlandse Muziek haar oprechte waardering uitdrukken voor het veelzijdige muzikale talent van Nick & Simon.
Waar een Originele Rembrandt precies uit bestaat, wordt duidelijk op 7 juli aanstaande. Die dag worden de onderscheidingen uitgereikt door Burgemeester Lenferink van Leiden. Dat gebeurt in het imposante Stadhuis van Leiden, de geboortestad van Rembrandt van Rijn.
Aansluitend presenteert Radio Rembrandt op het Stadhuisplein een groot muzikaal evenement ter gelegenheid van de Leidse Lakenfeesten.