YESTERDAYS FUTURE: Paul McCartney "Tripping the live fantastic"

14-05-2006 @ 16:36

PAUL McCARTNEY "Tripping the live fantastic"
Release: 1990
James Paul McCartney (18 juni 1942) is geboren in Liverpool/Engeland. Schrijft op zijn 16e zijn eerste song ("I lost my little girl") en merkt aan doende dat hij redelijk makkelijk nummers schrijft, echter niet echt vlekkeloos, waardoor hij zijn school-maatje John Lennon die inmiddels ook aan het schrijven is geslagen en samen lukt het beter. De basis voor n van de belangrijkste componisten uit de popmuziek-geschiedenis is gelegd. Het verhaal van The Beatles is bekend.
Op 10 april 1970 verschijnt het eerste solo-album 'McCartney' van Paul, dat vergezelt gaat met een persbericht dat hij per direct uit de legendarische groep The Beatles stapt. De reacties op het album vallen tegen. In 1971 verschijnt het tweede solo album 'Ram' en dat voldoet aan de verwachtingen van zijn fans/publiek. Hierop staat ook de hit 'Another day'.
Eind 1971 komt Paul met zijn eigen groep Wings waarin naast zijn vrouw Linda, vooral Denny Laine (ex-Moody Blues) de constante factoren zijn.
Als live act ontwikkelt de groep Wings zich professioneel en voldoet Paul McCartney aan de regelmatige verzoeken van live optredens. In 1973 verschijnt n van de beste McCartney-albums 'Band on the run' en absoluut vergelijkbaar of zelfs overtroffen door het beste Beatles-materiaal.
Tournees zijn er in 1976, 1980, 1989/90, 1993.
In 1990 verschijnt het album 'Tripping the live fantastic'. De concertregistratie van zijn wereldtournee uit 1989/1990, waarbij veel oud-Beatles materiaal werd gespeeld, sommige nummers waren zelfs nog nooit eerder live te horen. Zijn optreden in het Rio-de-Janeiro - Maracana-stadion zorgt zelfs voor een record aantal bezoekers van 184.000.
Het dubbelalbum en daarvoor dus de tournee moesten Paul McCartney weer een hoop credits brengen daar dit de jaren ervoor nogal was afgenomen met soms minder goede albumreleases. De groep die hem begeleidde op deze tournee sprak zeer tot de verbeelding, waaronder Robbie McIntosh (Pretenders), Hamish Stuart (Average White Band). Op het dubbelalbum een aantal van de geniale songs die hij zelf of samen met John Lennon schreef en nog eens onderstreepte wat voor kwaliteiten hij in huis heeft. En van de meest memorabele tracks op het album is de Abbey-Road-medley "Golden Slumbers"-"Carry That Weight"-"The End". Ook "Things we said today" is zo'n juweeltje uit het fraaie repertoire, en dan als extraatje die geweldige gitaarsolo tussen "Things We Said Today" en "Eleanor Rigby". Wat te denken van "Let it be", een nummer dat altijd weer kippenvel bezorgt. Paul McCartney is op zijn best, hij is zeer goed bij stem, zorgt voor emoties en is een op en top professional. Het is ook duidelijk te horen dat men te maken had met een hongerig en zeer enthousiast publiek, te meer daar Paul in meer dan 14 jaar niet had opgetreden in de USA.
Ongeveer de helft van de nummers is Beatles-materiaal en de rest solo, waaronder zes tracks van het toen recent uitgebrachte album "Flowers in the dirt", vooral "Put it There", "We Got Married" en "This One". Verder lekkere rock-n-roll klassiekers "I Saw Her Standing There", "Can't Buy Me Love", "Birthday", "Get Back". Uiteraard is de meezingversie van "Hey Jude" (publiek van 20.000 personen!) een ander hoogtepunt.
De tournee was enorm succesvol op alle fronten en een absolute triomf voor n van de belangrijkste popmuziekcomponisten van de 20ste eeuw.

Tracklisting: Disc: 1
01. Showtime
02. Figure Of Eight
03. Jet
04. Rough Ride
05. Got To Get You Into My Life
06. Band On The Run
07. Birthday
08. Ebony And Ivory
09. We Got Married
10. Inner City Madness
11. Maybe I'm Amazed
12. The Long And Winding Road
13. Crackin' Up
14. Fool On The Hill
15. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
16. Can't Buy Me Love
17. Matchbox
18. Put It There
19. Together
Disc: 2
01. Things We Said Today
02. Eleanor Rigby
03. This One
04. My Brave Face
05. Back In The U.S.S.R.
06. I Saw Her Standing There
07. Twenty Flight Rock
08. Coming Up
09. Sally
10. Let It Be
11. Ain't That A Shame
12. Live And Let Die
13. If I Were Not Upon The Stage
14. Hey Jude
15. Yesterday
16. Get Back
17. Golden Slumbers/Carry That Weight/The End
18. Don't Let The Sun Catch You Crying
(emi music - 1990)

(sieb kroeske mei 2006)