Amerikaanse droom van Pete Philly & Perquisite komt uit

24-04-2006 @ 23:17

'Mind.state', het in Nederland alom gelauwerde debuutalbum van Pete Philly & Perquisite is al verkrijgbaar in Japan, Zuid-Afrika en heel Europa. Op 9 mei wordt de plaat ook eindelijk uitgebracht in Amerika, Canada en Australi op Anti-, een sublabel van Pete & Perquisite's label Epitaph. Daarmee komt de 'American Dream' van het duo uit. Perquisite: "Drie maanden geleden kregen we een berichtje uit Amerika dat het nu ging gebeuren. Maar Epitaph stond vanaf het begin al helemaal achter onze muziek. Alles wat uitkomt op het Europese label is ook eerst goedgekeurd door de baas in Amerika."
Labelmanager Roger Dorresteijn van Epitaph vertelt: "In Amerika houden ze bij het uitbrengen van een nieuwe act natuurlijk in de gaten hoe ze het op de thuisbasis doen. Pete & Perquisite hebben hier in Nederland bewezen meer te zijn dan een studioact. Nu heeft de VS ook oren naar het album." Dat laatste heeft Perquisite ook al gemerkt: "Op onze website komen bezoekers uit de VS, en op onze MySpace-pagina zijn driekwart van de bezoekers Amerikaans. De vraag die we de hele tijd horen is 'Komt Mind.state hier ook uit?' Nu kunnen we eindelijk melden wanneer dat gaat gebeuren."
Pete & Perquisite treden op de dagen rond de release ook op in twee bekende maar kleine clubs in Los Angeles, The Knitting Factory en The Viper Room. Een soort van dja-v ervaring, zegt Perquisite: "In Nederland verkopen we al grote zalen uit, maar in Amerika moeten we weer van punt nul gaan opbouwen. Het publiek kent ons niet, maar het is ook wel een uitdaging om ze dan te kunnen overtuigen. Het geeft grotere voldoening." De producer maakt zich geen illusies over snel doorbreken in de VS: "Met die twee optredens zijn we er echt niet. Tot september zitten we helemaal volgeboekt met optredens hier en daarna willen we aan het volgende album gaan werken. Dus de plaat moet zelf het werk doen in Amerika."
Volgens Dorresteijn moest de act van Pete Philly & Perquisite eerst opgebouwd worden voor ze zich aan een Amerikaanse release waagden. "Het is heel geleidelijk gegaan, maar inmiddels kunnen ze elke dag van de week optreden. Ze hebben het echt naar een hoger niveau getild. De video's worden veel gedraaid, de act staat. Dat verhaal heb je wel nodig om in de VS te kunnen beginnen." Epitaph heeft niet de verwachting dat het hiphopduo meteen kan doorbreken in Amerika. "Het album moet vooral een goede ontvangst krijgen," zegt Dorresteijn. "Hoeveel platen we dan verkopen, of dat de single overal gedraaid wordt, is niet eens zo belangrijk. Als mensen het album weten te vinden is dat een goede eerste stap in Amerika. Het is een plan voor de lange termijn." Goede reclame voor Mind.state komt in ieder geval van de bekende MC Talib Kweli (die ook meedoet op het album in de track Hope): "Pete Philly & Perquisite are musically light years ahead of the game." Misschien dat die quote de Amerikaanse hiphopfans over de streep gaat trekken.
bron: vpro.nl