Nederlandse bands naar SXSW, Austin Texas

14-03-2006 @ 16:29

Zes Nederlandse bands staan dit jaar op het South By Southwest festival (SXSW) in de Amerikaanse stad Austin, Texas. Voor zZz (Amsterdam), Gem (Utrecht), San Andreas (Rotterdam), The Gathering (Oss), Blues Brother Castro (Leiden/Amsterdam) en Racoon (Zeeland/Utrecht) een uitstekende manier om zich internationaal in de kijker te spelen. Samen met CMJ in New York en de Popkomm in Duitsland behoort SXSW tot de belangrijkste internationale muziekconventies.
Van 14 tot en met 18 maart verzamelt zich hier de internationale muziekindustrie en zijn er showcases van honderden bands.
Het Nationaal Pop Instituut ondersteunt traditiegetrouw de Nederlandse bands op SXSW door middel van een doelgerichte, internationale promotiecampagne. Daarnaast kan een uitgenodigde band toursupport aanvragen. De keuze van groepen ligt echter bij de Amerikaanse organisatie zelf. De showcasemanager van SXSW komt ieder jaar op uitnodiging van het Popinstituut naar Lowlands om Nederlandse bands te checken, vertelt Willem van Zeeland, bij het Popinstituut verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid. Mede op basis daarvan nodigt hij Nederlandse acts uit voor SXSW. Vereiste is wel dat de acts zich inschrijven voor SXSW. Overigens kan iedereen zich inschrijven.
Volgens Van Zeeland kan een showcase op SXSW veel betekenen voor een band. In feite zet je jezelf in de etalage voor de internationale muziekindustrie. Dat kan leiden tot aandacht van de media en het kan helpen bij het vinden van een agent of een platenlabel. Er komen professionals uit de hele wereld naar SXSW, dus het is niet alleen van invloed op je loopbaan in de Verenigde Staten. Je ziet eigenlijk bij alle acts dat SXSW enorm helpt bij het vergroten van je internationale netwerk.
Hij noemt Alamo Race Track als voorbeeld. Zij speelden in 2004 op SXSW en kwamen naar aanleiding daarvan bij een Frans label en een Franse boekingsagent terecht. Inmiddels verkoopt de groep meer cds in Frankrijk dan in Nederland."
Voor dit jaar zijn de eerste resultaten nu al geboekt. Zo is zZz uitgenodigd voor de showcase van de Amerikaanse winkelketen Tower Records. Tower voert nu een grote campagne met zZz in al hun Amerikaanse winkels.
De Rotterdamse band San Andreas is n van de groepen die deze week een showcase doet op SXSW. We hopen veel te leren van andere bands en mensen die daar aanwezig zijn, zegt gitarist Robert Mol. Daarnaast hopen we SXSW als opstap te kunnen gebruiken. We willen door middel van interviews en andere media-activiteiten zoveel mogelijk aandacht trekken in de States. SXSW is natuurlijk een geweldige manier om nieuwe contacten te leggen met de juiste mensen in Amerika!.
Voor meer informatie over de bands en hun tourschema, check www.amsterdamcalling.nl en http://www.popinstituut.nl/.
Voor meer info over SXSW, kijk op www.sxsw.com.