Stef Bos, een 'uitzonderlijk' artiest

09-03-2020 @ 14:48

Met kromme vingers in mul zand
Een plank vol teksten en een kast vol plannen. Bij Stef Bos zit veel in zijn hoofd. Maar hij kan er niets aan doen. Het wordt hem aangereikt.
uit interview in het “Nederlandsdagblad” van Herman Veenhof

Stef Bos heeft een klassieker op zijn naam staan: 'Papa'. Een liedje dat door de jaren heen steeds meer aandacht en support heeft gekregen. Het werd een hit in 1991 en wist het tot de 2e plek te brengen in de Nederlandstalige Top 20 en stond 13 weken genoteerd.
In de jaren '90 scoorde hij 12 hits, waaronder: 'Gek zijn is gezond' (1990), 'Breek de stilte' (duet met Bob Savenberg) (1991), 'Jij bent voor mij' (1992), 'Awuwa (zij wil dansen)' (1993), 'Ik geloof in jou' (1999). Als schrijver was hij succesvol met 'Verlangen' een grote hit in 2003 door Quincy. Ook voor Margriet Hermans schreef hij een hit 'Alle mooie mannen zijn zo lelijk' (1991).

Door de jaren heen heeft hij veel getourd door zowel Nederland als België én in zijn tweede/derde vaderland (na Nederland en België), nl Zuid Afrika.

Vorig jaar, in 2019 speelde Stef meer dan honderd keer de solo voorstelling RUIMTE waarin het boek dat hij maakte met beeldend kunstenaar Lieke Anna het uitgangspunt vormde.
Tegelijk kwam het album ‘Ridder van Toledo’ uit. Het project met de band waarin hij tegelijk voor volwassenen en kinderen probeerde te schrijven en ontdekte dat eigenlijk alles was geschreven vanuit het kind in ons, groot of klein. Een frisse aanpak met teksten die een andere ruimte zochten dan hij gewend was. Volgens insiders een van zijn beste albums.

Aam het einde van 2019 was er een kers op de taart met een tv-special rond het project IN EEN ANDER LICHT dat na tien jaar een gouden status had behaald. KRO/NCRV vroeg hem dit concept nog eens uit te voeren en Stef koos ervoor dit te doen met een strijkkwartet in de Grote Kerk in Apeldoorn.

In de loop van 2019 waren inmiddels veel nieuwe songs geschreven die de basis vormden voor het volgende project met de band ‘TIJD' om te gaan leven. Dit album werd opgenomen in augustus 2019 en zag het licht eind januari 2020. Tegelijk ging toen de TIJD-toer van start langs theaters in België en Nederland. Volgens Stef de laatste toer in zijn soort want hij wil in de toekomst minder lang spelen om meer verschillende projecten te doen binnen en buiten het theater.
De album ‘Ridder van Toledo’ kreeg zijn officiële release tegelijk met ‘Tijd om te gaan leven’.

https://www.stefbos.nl/

https://www.facebook.com/stefbos/