Slagwerker Dominique Vleeshouwers onderscheiden met Nederlandse Muziekprijs

19-01-2020 @ 10:57

Met de combinaties die je aangaat, creëer je verbinding en spreek je nieuw publiek aan. Daarmee overstijgen jouw projecten de kunst, en hebben ze ook maatschappelijke betekenis.” Met deze woorden reikte Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nederlandse Muziekprijs uit aan Dominique Vleeshouwers. Vleeshouwers nam de prijs in ontvangst op zaterdag 18 januari jl. in het Concertgebouw in Amsterdam.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Vleeshouwers nam de prijs in ontvangst tijdens het concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Elim Chan.

In zijn dankwoord zei Dominique: "In onze snelle, digitale samenleving waarin we het individu steeds belangrijker maken, is het zaak om naar elkaar te blijven kijken. En om ons af te vragen waarom we iets willen doen en niet omdat het moet. Mijn passie zijn al deze instrumenten, en de verhalen die ik daarmee kan vertellen. Wij muzikanten, artiesten, of kunstenaars, hebben misschien wel een talent gekregen om de wereld soms door een andere bril te zien, en dit te mogen delen met de mensen om ons heen. Kunst kan inspireren, motiveren, en het kan mensen de ogen doen openen, en dat is waarom ik het graag doe.

"Daarin ligt voor ons als cultuursector een uitdaging, om ons niet te laten leiden door het kapitalistische systeem, maar juist te zorgen voor vrijheden en ruimte te bieden voor het experiment, voor nieuwe ideeën, jonge makers en het nemen van risico’s. Ik denk maar altijd, glazen plafonds hoeven we niet te breken, wanneer we ze niet creëren.

"We hebben een ongelofelijk complexe wereld gebouwd met z’n allen, maar zoals mijn mentor altijd zei: “wat uiteindelijk blijft zijn de mensen”. En ik hoop dat we in onze wereld meer aandacht gaan geven voor de mens, tijd om even adem te halen, minder verwachtingen, en onszelf te verwennen, zoals u hier vanavond ook doet door naar dit concert te komen."

https://orkest.nl/