Pussy Riot live shows

07-10-2019 @ 16:41

Het befaamde Russische Pussy Riot komt weer naar de Benelux! Met hun bijzonder indrukwekkende show eind januari 2019 kreeg Pussy Riot heel veel media aandacht in Nederland en België. Pagina-lange artikels verschenen in Oor, The Economist, Humo, Volkskrant en diverse andere kranten.
"De leden van Pussy Riot maakten bezoekers lotgenoot in hun veroordelingen en gevangenschap." (AD)
"Het is een moment stil voor het applaus losbartst. Want stilte, dat is eigenlijk de enige reactie op het verhaal van Pussy Riot, hier in een land waar we een hele hoop vrijheden voor lief nemen." (Eindhoven Rockcity)

Pussy Riot is het in 2011 opgerichte protestpunk/kunst-collectief uit Moskou bestaande uit een wisselende groep leden. De groep is bekend geworden met provocatieve guerilla punkrock optredens op publieke plekken.

Eind 2012 kreeg Pussy Riot wereldwijd de aandacht nadat leden van de groep werden opgepakt tijdens een optreden in een kerk in Moskou. Het optreden was een protest gericht tegen leiders van de Orthodoxe kerk omdat zij Poetin steunden tijdens zijn verkiezingscampagne. Drie van de leden (Maria ‘Masha’ Alekhina, Nadezhda Tolokonnikova en Yekaterina Samutsevich) werden veroordeeld tot twee jaar gevangenschap in strafkampen.

Vanaf 2014 laat de groep (met Alyokhina en/of Tolokonnikova) regelmatig van zich horen met acties tijdens de winterspelen in Sochi, recent tijdens het WK en in diverse video’s of als sprekers op conferenties en festivals. In 2016 debuteerde Maria Alekhina als actrice met een hoofdrol in Burning Doors, een toneelstuk van het Belarus Free Theatre, over politieke gevangenen in Rusland. Samen met Kyril Masheka en het muziekduo AWOTT speelt zij het nieuwe Pussy Riot project "Riot Days". Het is electro-punk muziek met een multi-media show, gebaseerd op het boek "Riot Days" van Maria Alekhina.

“Riot Days” live concerten van Pussy Riot
zo. 24 nov. - NLD - Leeuwarden - Explore the North Festival (in Zalen Schaaf)
di. 26 nov. - NLD - Utrecht - TivoliVredenburg
wo. 27 nov. - BEL - Gent - Handelsgebouw (promoter: Democrazy)

interview/discussie with Maria Alekhina
ma. 25 nov. - NLD - Leeuwarden - Hanze Hogeschool ('s middags, in Neushoorn Backstage Café)
ma. 25 nov. - NLD - Leeuwarden - IepenUp ('s avonds, in Westerkerk)