Het levenswerk van Jan Akkerman

23-07-2018 @ 13:26

Afgelopen week is een 26 cd’s tellende box set van de legendarische gitarist Jan Akkerman uit.
Nooit eerder is er zo’n complete box set van 1 enkele artiest uitgebracht. Een prachtig eerbetoon aan deze artiest voor zijn gehele oeuvre en een mooie voorloper van de biografie van Jan Akkerman, geschreven door Jean-Paul Heck, die later dit jaar bij De Bezige Bij verschijnt!

Al meer dan 50 jaar is Jan Akkerman één van de grootste en meest gerespecteerde gitaristen ter wereld!
Naast Focus en Brainbox heeft Jan, die in 1973 door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen werd tot beste gitarist ter wereld, ook gewerkt met B.B. King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T.
BB King noemde Akkerman de beste met wie hij ooit speelde (op North Sea Jazz). Superster anno nu Joe Bonamassa vond het een eer dat hij in 2017 een uur naast Jan aan tafel mocht zitten en Brian May van Queen vertelde dat hij als jongeling vergeefs probeerde licks uit zijn solo's te imiteren. ”He's a genius".
Op zijn solo projecten combineert Jan rock, jazz, blues, classics & dance op zijn eigen onderscheidende manier.

De box is samengesteld door Jan zelf met hulp van journalist Wouter Bessels. Het bevat alle studio albums van Jan Akkerman, de meest belangrijke live opnames, een persoonlijke selectie van Focus tracks en een cd met exclusief nooit eerder uitgebracht materiaal.
De box is uitgebracht door Red Bullet Productions, die eerder al box sets uitbracht van Focus, Shocking Blue en Golden Earring.

Eerder deze week ontving Jan uit handen van Red Bullet eigenaar Willem van Kooten het eerste exemplaar! De uitreiking vond plaats in paviljoen Smik Bokkum te Volendam, waar ook het "Palingsoundmuseum" in gevestigd is. Een leuk weetje is dat Jan de eerste niet geboren Volendammer is die een plekje krijgt in dit museum!

https://www.janakkerman.com/