George Kooymans: winnaar Eddy Christiani Award 2012

14-10-2012 @ 09:13

zaterdag 13 oktober 2012 heeft George Kooymans, één van Nederlands grootste rocksterren van de afgelopen 50 jaar, in Vlissingen in het Arsenaaltheater de Eddy Christiani Award persoonlijk in ontvangst genomen.

Het gitaargeluid van George Kooymans, gitarist en songwriter van de legendarische band The Golden Earring, is zeer herkenbaar in songs die wereldwijd waardering en erkenning kregen. 'Radar Love' behoort tot de klassiekers van de internationale popmuziek. Juryvoorzitter Jean-Paul Heck zegt het volgende over Kooymans in het juryrapport: George Kooymans is een gitarist die nooit voor het grote gebaar is gegaan maar altijd de song centraal stelde. Zijn gitaarwerk is vilein, van een ongelooflijke melodische rijkdom en originaliteit. Net als zijn Engelse evenknie Pete Townshend van The Who wist Kooymans met zijn herkenbare gitaarstijl en gitaarsound een enorme stempel op de Golden Earring en de hele Nederlandse rockmuziek te drukken.’
In het kielzog van de Indo-rock bands vormde Kooymans al op jonge leeftijd de Earring. De band uit pophoofdstad Den Haag, was en is vijftig jaar lang de meest toonaangevende rockband van Nederland, getuige het recent uitgebrachte album Tits ’N Ass.

George Kooymans is naast begenadigd gitarist ook een inspirator voor nieuwe generaties muzikanten. Hij is de ontdekker en producer van menig Nederlands succes, waarvan Anouk wellicht de bekendste artiest is.
De Eddy Christiani Award is een initiatief van SCOOP en wordt uitgereikt aan een (inter)nationale gitarist die zijn sporen heeft verdiend binnen het internationale popcircuit en, net als Eddy Christiani, een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek. Leendert Haaksma (2006), Dany Lademacher (2007), Adrian Vandenberg (2008) Jan Akkerman (2009) . Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en Queen-gitarist Brian May (2011) namen de award al eerder in ontvangst.

Sjak Zwier bouwt ieder jaar een gitaar voor de awardwinnaar volgens de specifieke eisen van de laureaat. In deze link krijgt de winnaar van 2010 Steve Lukather tijdens Pinkpop Classic 2012 zijn gitaar! https://vimeo.com/49112464. Nu is hij er één aan het bouwen voor Brian May, de winnaar van 2011. Sjak is absoluut één van de beste gitaarbouwers in Europa.

www.eddychristianiaward.nl

http://www.zwiergitaarbouw.nl/