Gabriel Rios, William McCarthy en Jeangu Macrooy op 30 Jaar 2 Meter Sessies feest

31-05-2017 @ 21:48

Vrijdag 9 juni viert muziekprogramma “2 Meter Sessies” haar 30e verjaardag in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Geestelijk vader en presentator Jan Douwe Kroeske ontvangt muzikale gasten Gabriel Rios, William McCarthy en Jeangu Macrooy voor een optreden en interview. Uiteraard komen ook de mooiste video’s en anekdotes uit het indrukwekkende archief voorbij. Kaarten kosten €25,- per stuk en zijn te koop via www.delamar.nl

De Puerto Ricaans-Belgische muzikant Gabriel Rios scoorde in 2006 een internationale hit met ‘Broad Daylight’. Hij ontving voor dit succes onder andere een European Border Breakers Award (EBBA). In 2011 vertrok Rios naar Amerika om te werken aan een nieuwe plaat, die drie jaar later verscheen en met ‘Gold’ wederom een grote hit bevatte en hem een prestigieuze Music Industry Award (MIA) opleverde. In zowel 2005 als 2009 was Gabriel Rios te gast bij 2 Meter Sessies.
William McCarthy, uit New York, was in 2004 te gast bij 2 Meter Sessies, als frontman van de Amerikaanse band Augustines. Het werd een magische televisieopname met een band die zowel tijdens het spelen als in het interview nog nooit zo openhartig was geweest. In het najaar verschijnt een documentaire over de inmiddels opgeheven band (“Rise”) én de eerste soloplaat van McCarthy (“Shelter”).
Aanstormend talent Jeangu Macrooy is eveneens van de partij. Zijn debuutalbum “High On You” verscheen eerder dit jaar en werd unaniem lovend ontvangen door de muziekpers. Zo noemde het NRC Macrooy een muziektalent van de buitencategorie, was hij 3FM Serious Talent, bestempelde de Volkskrant hem tot “Talent van 2017” en was hij al meerdere malen te gast bij De Wereld Draait Door. Begin januari speelde Macrooy een kleine, maar indrukwekkende set op het 2 Meter Sessies podium op het Eurosonic Noorderslag festival.

2 Meter Sessies begon in 1987 bij toeval. Jan Douwe Kroeske had de Nieuw-Zeelandse band Crowded House te gast in zijn radioprogramma “Twee Meter De Lucht In”. Spontaan werd besloten om na een kort interview ook een paar liedjes in kleine bezetting te spelen. Een goed idee, maar echt veel ruimte voor opnameapparatuur en technici was er niet in de Hilversumse spreekcel voor de omroeper. Toch bleek die kale opname van ‘Don’t Dream It’s Over’ het begin te zijn van een nieuw format: 2 Meter Sessies!

Dertig jaar later en ruim 1600 opnames voor radio en televisie verder, is de lijst van artiesten die een 2 Meter Sessie hebben opgenomen indrukwekkend. Zo verwelkomde Kroeske in de afgelopen jaren klinkende namen als David Crosby, James Taylor, Randy Newman, Nirvana, Coldplay, Radiohead, Counting Crows, K’s Choice, Foo Fighters, Aerosmith, Beck, The Black Crowes, James Vincent McMorrow en Fink voor een opname.

www.2metersessies.nl