Na 28 jaar weer officiële vinyl albumlijst in Nederland: Vinyl50

20-09-2014 @ 14:21

Kick-off in Haarlem in samenwerking met o.a. stichting ‘Gitaarlem’ en Haarlem Marketing.

Op 13 oktober presenteert de stichting vinyl50.nl de Vinyl Album Top 50. Deze nieuwe albumlijst is uitsluitend gebaseerd op de LP verkopen van een groot aantal toonaangevende independent muziekwinkels in Nederland, evenals de verkopen van ‘ketens’ als Concerto/Plato en Velvet. De organisatie verwacht op korte termijn een nog verdere aanwas van zich aansluitende winkels. In oktober 1986 hield de toenmalige albumlijst op te bestaan als ‘exclusief vinyl domein’: de verkoop van CD’s bepaalde vanaf toen meer en meer de albumlijst, totdat het in 1991 helemaal gedaan was met de LP. De officiële kick-off met publicatie van de eerste lijst zal gaan plaatsvinden in Haarlem op maandag 13 oktober. Haarlem is dé vinyl-industrie-stad van weleer en kent tegenwoordig een zeer dynamische muziek scene.

Eerste initiatiefnemer en bedenker Peter Funcke zocht al snel de samenwerking op met onder meer collega Mariska Tuinier en Max Mollinger om de VINYL50 verder gestalte te geven. Mollinger en Funcke waren eerder samen werkzaam bij een muzieklabel en in die hoedanigheid succesvol met een aantal projecten.

VINYL50: gerealiseerd door professionele liefhebbers voor een almaar groter wordende groep liefhebbers, zowel jong als oud. Doelstelling is, om naast de lancering van dit onafhankelijke en wekelijkse verkoopoverzicht, uit te groeien tot hét vinylplatform van Nederland, met een informerend en interactief karakter. Te verwachten zijn o.a. aankondigingen van nieuwe vinyl releases, vinyl besprekingen, columns et cetera.

“Digitale distributie en consumptie van muziek is anno 2014 niet meer weg te denken en is in beginsel gebaseerd op gemak, relatieve laagdrempeligheid en snelheid, maar kan nooit het enige vervoermiddel zijn."

Vinyl in al haar aspecten (van productie tot consumptie) staat meer voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Duurzaamheid, niet alleen voor artiesten, maar ook voor aanpalende branches als vormgeving, fotografie & beeld, drukkerijen, vinylperserijen, distributeurs en (independent) muzieklabels.

Daarnaast vinden wij het belevingselement van vinyl aanmerkelijk interessanter.

Wij hopen met deze album top 50 een bescheiden bijdrage te leveren aan de toenemende en spectaculaire groei van verkoop van vinyl in Nederland en derhalve de website www.vinyl50.nl te laten uitgroeien tot een platform van belang”, aldus de initiatiefnemers". aldus de stichting vinyl50.nl

Over ‘Gitaarlem’: Gitaarlem is het initiatief van cabaretduo Joost en Daan Speelman en 3FM DJ Giel Beelen. Samen bedachten zij het concept om met een speciaal voor Gitaarlem gebouwde gitaar langs 12 Haarlemse artiesten te reizen. Met de liedjes die daaruit voortkomen willen zij zoveel mogelijk geld ophalen voor de stille ramp in het kader van 3FM Serious Request en het Glazen Huis dat in december van dit jaar in Haarlem staat. Stichting Gitaarlem borduurt hierop voort en is opgericht met als doel de Haarlemse muziek scene en industrie zo goed mogelijk te verbinden en op landelijk niveau te profileren.

www.twitter.com/vinyl50nl

www.facebook.com/vinyl50nl

www.vinyl50.nl