Afrikaanse topmuzikanten komen naar Hertme Festival met o.a. Salif Keita

11-06-2014 @ 09:51

Ook dit jaar kan het Afrikafestival Hertme bogen op grote namen.

Salif Keita bijvoorbeeld. De beroemdste Malinese zanger komt met de groep waarin hij in de jaren 70 furore maakte: Les Ambassadeurs. Ook zijn landgenoot Habib Koité luistert het festival op met zijn band.

In 2013 vierde Hertme een groots 25‐jarig jubileum, ook dit jaar pakt de organisatie uit met een twaalftal topgroepen uit Afrika. Deze 26e editie op 5 en 6 juli a.s. kenmerkt zich door avontuur, primeurs, verrassingen, aanstormend talent en zoals gezegd, bekende namen.

Op zaterdag 5 juli spelen vanaf 13 uur tot 01 uur maar liefst zes groepen. Drie treden voor het eerst in Nederland op. Eén van de groepen is voor het eerst in Europa en voor het eerst buiten Afrika. Aziz Sahmaoui & University of Gnawa uit Marokko is de eerste topact. Het is een groep die op menig festival als slotact geprogrammeerd staat. Hertme begint er mee. De gnawa‐trance van Aziz gaat over in de onstuimige trance van het BKO Quintet uit Mali waar de jagers‐ngoni uit het Wassoulougebied en de ngoni van de griots elkaar ontmoeten.

Zangeres Nancy Vieira uit Kaapverdië met haar swingende ballades is een rustpunt in het middagprogramma. Wat vervolgens The Ghana Bigshots brengen weet bijna niemand. Het is één van de meest veelbelovende nieuwe live‐bands in Ghana. Voor de Europese podia is dit een primeur. Ze spelen die middag exclusief in Hertme. Als de avond valt is het tijd voor Black Bazar. De groep brengt een mix van soukous en rumba uit Congo. Daarna staat op het podium Debademba uit Burkina Faso / Mali. Beide groepen zorgen op deze zomerse avond voor een explosief dansfestijn.
Zondag 6 juli is de dag van de grote namen. De middag begint om 12 uur met het magische en virtuoze gitaarspel van Teta uit Madagaskar. Daarna is de beurt aan Mamar Kassey. De groep is een oude bekende in Hertme, speelde er al in 2008 en behoort inmiddels tot een van de Afrikaanse topgroepen. Het fantastische Ethiopische circus Debre Berhan laat u verbazen en de band Fendika zorgt voor zinderende muziek en schouderdans.

Grootste blikvanger van het 26e Afrikafestival is de historische reünie na 30 jaar van Les Ambassadeurs. Eén van de leden van deze legendarische groep is Salif Keita. Met zijn collega’s die in de jaren 70 deel uitmaakten van deze groep speelt hij de mooiste Malinese muziek uit die jaren. Ook de naam van Habib Koité hoeft nauwelijks verdere uitleg. Hij sluit het festival af met zijn nieuwe begeleidingsgroep. Hij speelt onder meer stukken van zijn nieuwste album Soô.

Het toonaangevende Engelse wereldmuziekmagazine Songlines heeft het Afrikafestival Hertme, net als vorig jaar, weer op zijn lijst van 25 beste festivals buiten de UK gezet.
Het Afrikafestival vindt plaats in het schitterende groene openluchttheater van het dorpje Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Het festival is in de loop van de jaren beroemd geworden om zijn intieme sfeer. Tussen de veelsoortige acts door vermaken de bezoekers zich op de grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium. Er is ruime parkeergelegenheid. Bezoekers die twee dagen naar het festival komen kunnen gebruik maken van de camping die op een paar minuten lopen van het festivalterrein ligt. De maximale capaciteit is 4.000 bezoekers per dag. Vorig jaar was het festival uitverkocht.

Orchestra Baobab, Fatoumata Diawara, Tinariwen, Ebo Taylor – ze stonden op het Twentse platteland voordat ze international doorbraken of werden herontdekt.” (NRC Next )

Wie zeker wil zijn van een ticket kan het beste boeken op onze site www.afrikafestivalhertme.nl

Mammar Kassey

Les Ambassadeurs

The Ghana Bigshots

Quintet