Nipkowschijf 2014

04-06-2014 @ 21:04

De jury van de Nipkowschijf heeft 4 juni de uitslag bekendgemaakt.

De winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2014 is Ramses, de vierdelige AVRO-dramaserie over de jonge jaren van artiest Ramses Shaffy. Dat werd bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in De Vorstin in Hilversum.

De Zilveren Reissmicrofoon gaat naar Edwin Evers voor zijn programma Evers Staat Op van Radio 538 dat het programma sinds 2000 uitzendt. Daarvoor was het een 3FM-programma van de KRO, Edwin had daarvoor een programma bij Veronica en startte bij Power FM in 1991.

Eerder was al bekend dat een Ere Nipkowschijf is toegekend aan de serie Zomergasten van de VPRO, die al sinds 1988 te zien is met wisselende presentatoren.

Daarnaast kende de jury een Ere Reissmicrofoon toe aan het radio-oeuvre van Clairy Polak, die onder meer de radioprogramma’s De Klassieken, Met het Oog op Morgen, De Editie, Radio 1 Journaal, De Ochtenden en Ophef en Vertier heeft gepresenteerd.

Het tv-programma RTL Late Night van RTL 4 kreeg een eervolle vermelding.

Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren De Kwis met Paul de Leeuw (BNN-VARA) en De bergen achter Sotsji van Jelle Brandt Corstius van de VPRO.

Voor de Reissmicrofoon waren ook genomineerd Open Radio met Timur en Rámon (BNN-VARA) en De Hoorspelfabriek (diverse omroepen).

Een kompleet overzicht van de Nipkowschijven vanaf 1961 is te vinden via deze link

De Zilveren Nipkowschijf is de beste recensie voor een tv-programma. Het is een televisieprijs die sinds 1961 door televisierecensenten van dagbladen en tijdschriften wordt uitgereikt aan het volgens hen beste televisieprogramma van het afgelopen jaar. Met deze oudste televisieprijs willen de juryleden de kwaliteit van televisieprogramma’s bevorderen. Hans Keller (de Volkskrant), Henk Schaafsma (NRC Handelsblad) en Han G. Hoekstra (Parool) namen het initiatief toen het Prins Bernard-fonds in 1960 de uitreiking van haar speciale jaarlijkse televisieprijs staakte. Veertien jaar later brachten zij de uitreiking onder in een stichting. De bestuursleden van deze stichting komen nog steeds uit de journalistieke hoek. De gezamenlijke jury kiest een nieuw bestuurslid uit haar midden. Volgens een vast roulatieschema treedt er elk jaar een bestuurslid af. Dat mag zich meteen herkiesbaar stellen.