Eric Clapton & Friends eren JJ Cale met nieuwe release

15-05-2014 @ 21:07

Om JJ Cale en zijn bijdrage aan de muziekgeschiedenis een jaar na zijn overlijden te eren heeft Eric Clapton een indrukwekkende groep vrienden en bevriende muzikanten verzameld voor het album Eric Clapton & Friends: The Breeze, An Appreciation Of JJ Cale.

Het album bevat bijdragen van o.a. Eric Clapton, Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Tom Petty, Derek Trucks en Don White. “The Breeze” bevat 16 fantastische JJ Cale songs.

Eric Clapton steekt zijn bewondering voor J.J.Cale niet onder stoelen of banken. “I would like people to tap into what JJ Cale did – that’s the point. I’m just the messenger; I’ve always felt that that’s my job. I try to interpret things so that the public at large, or at least the people who listen to what I do, will become intrigued about where I got it from.”

Na jaren van bewondering en het uitbrengen van JJ Cale-songs zoals “After Midnight” en “Cocaine” duurde het tot 2006 voordat de mannen voor het eerst in de studio samenwerkten, op het duetalbum “Road to Escondido”. Hierover zei Clapton toen: “This is the realization of what may have been my last ambition, to work with the man whose music has inspired me for as long as I can remember.

De muziek van JJ Cale, een mix van blues, rock, country en folk, wordt bekend als de Tulsa-sound. Cale leeft intussen graag als een kluizenaar, heeft niet de amibitie om bekend te worden en laat het liefst zijn muziek spreken.  Cale groeit op in Tulsa, Oklahoma en noemt Chet Atkins, Les Paul en Chuck Berry als zijn allereerste invloeden. In interviews zegt hij dikwijls: “In trying to imitate them, I missed it. And I came up with my own kinda thing.

Zijn carrière start begin jaren ‘50 in de lokale clubs van Tulsa, waar hij regelmatig stadsgenoten David Gates (Bread) en Leon Russell tegenkomt. Na zijn verhuizing naar LA midden jaren ‘60, neemt hij “After Midnight” op.

Clapton is al een ervaren gitarist in succesvolle bands als Yardbirds, Cream en Blind Faith wanneer hij in 1970 zijn solocarrière start met het album “Eric Clapton”. Een gemeenschappelijke vriend van Cale en Clapton, Delaney Bramlett, geeft laatstgenoemde een kopie van het nummer “After Midnight”. Clapton besluit een versie van dit nummer op te nemen en het wordt de eerste single van het album. “After Midnight” wordt een grote hit en Clapton geeft direct alle credits aan Cale tijdens de promotie van het album. Het blijkt eveneens een belangrijk punt in de carrière van Cale; op het moment dat hij de versie van Clapton in Tulsa op de radio hoort, zit hij zonder inkomsten thuis.

Jaren later, in 1976, tijdens de promotietour voor zijn album “Troubadour” speelt Clapton mee tijdens een Cale-show in London’s Hammersmith Odeon.

Hij wil Cale nog één keer verrassen tijdens deze tour door een versie voor hem te spelen van “Cocaine”. Ook dit wordt een grote hit voor Clapton (afkomsting van de Clapton classic “Slowhand” uit 1977).

In 2004 organiseert Clapton het driedaagse evenement “Crossroads Guitar Festival”, met alleen de beste gitaristen. Cale wordt uitgenodigd om tijdens deze eerste editie op te treden, Clapton speelt trots mee als extra bandlid.

Gedurende zijn meer dan 40-jarige carrière heeft Cale maar 15 albums uitgebracht. Geprezen door zijn collega’s en niet bezig met trends in de muziek is JJ Cale een vakman en een ongeëvenaard icoon.

De carrière van Clapton, die al meer dan 50 jaar duurt, heeft hem 18 Grammy Awards opgeleverd en de uitzonderlijke eer dat hij 3 keer is toegevoegd in “the Rock & Roll Hall of Fame.

www.ericclapton.com

Eric Clapton & Friends: The Breeze, An Appreciation Of JJ Cale 

release: 25 Juli, 2014 (Universal Music)

Album track listing:
01. Call Me The Breeze (Vocals Eric Clapton)
02. Rock And Roll Records (Vocals Eric Clapton & Tom Petty)
03. Someday (Vocals Mark Knopfler)
04. Lies (Vocals John Mayer & Eric Clapton)
05. Sensitive Kind (Vocals Don White)
06. Cajun Moon (Vocals Eric Clapton)
07. Magnolia (Vocals John Mayer)
08. I Got The Same Old Blues (Vocals Tom Petty & Eric Clapton)
09. Songbird (Vocals Willie Nelson & Eric Clapton)
10. Since You Said Goodbye (Vocals Eric Clapton)
11. I’ll Be There (If You Ever Want Me) (Vocals Don White & Eric Clapton)
12. The Old Man And Me (Vocals Tom Petty)
13. Train To Nowhere (Vocals Mark Knopfler, Don White & Eric Clapton)
14. Starbound (Vocals Willie Nelson)
15. Don’t Wait (Vocals Eric Clapton & John Mayer)
16. Crying Eyes (Vocals Eric Clapton & Christine Lakeland)

MUSICIAN CREDITS:
Keys - Hammond Organ, Piano & Wurlitzer: Walt Richmond & Simon Climie
Drum Programming & Percussion: Simon Climie
Bass: Nathan East
Drums: Jim Keltner

Guitars:
Eric Clapton (All tracks)
Mark Knopfler (Tracks 3 & 13)
John Mayer (Tracks 4, 7 & 15)
Willie Nelson (Tracks 9 & 14)
Don White (Tracks 3, 5 & 13)
Reggie Young (Tracks 2, 6 & 8)
Derek Trucks (Tracks 14 & 16)
Albert Lee (Tracks 1 & 11)
David Lindley (Tracks 9 & 16)
Don Preston (Track 3 & 13)
Christine Lakeland (Track 3)
Doyle Bramhall II (Track 10)

Pedal Steel Guitar: Greg Leisz (Track 12 & 14)

Dobro: Eric Clapton (Track 11)

Harmonica:
Jimmy Markham (Track 13)
Mickey Raphael (Tracks 3, 9 & 14)

Backing Vocals
Michelle John (Tracks 4, 5, 9 & 13)
Sharon White (Tracks 4, 5, 9 & 13)
Christine Lakeland (Tracks 13 & 15)
Simon Climie (Track 9)

Additional Drums
James Cruce
Jim Karstein
Jamie Oldaker
David Teegarden
Satnam Ramgotra (Tablas)

ALBUM CREDITS:
Produced by: Eric Clapton, Simon Climie