Eerbetoon van Sam Moore aan Martin Luther King Jr

02-04-2014 @ 17:23

His only weapon was believing in a dream

Dit eerbetoon aan Martin Luther King Jr kent een lange geschiedenis. Het werd oorspronkelijk kort na zijn dood geschreven door de Belgische volkszanger Bobbejaan Schoepen samen met Mel Turner, maar wist de weg naar zijn muziek niet te vinden. Toen Bobbejaanland werd verkocht en Schoepen weer zijn volle aandacht op zijn muziek kon richten, besloten hij en zijn zoon dit nummer nieuw leven in te blazen. Maar hij overleed voor hij het opnieuw kon opnemen.

Zijn zoon Tom besloot het hierbij niet te laten en via Lester Snel, arrangeur en toetsenist van Isaac Hayes, kwam het terecht bij Sam Moore, de helft van soulduo Sam & Dave en goede vriend van Martin Luther King Jr. Hij besloot zijn vocalen eraan te lenen, samen met een aantal topmuzikanten uit Memphis: Leroy en Rev Charles Hodges op bas en B3 Hammond – beiden uit de band van Al Green; James Robinson en Michael Toles, drums en gitaar, beiden, samen met Lester Snell uit de groep van Isaac Hayes. Mark Platy, gitarist en producer van o.a. David Bowie werd uitgenodigd om samen met Firmin Michiels te helpen bij de productie en ook de band te vervoegen als tweede gitarist. Het nummer werd opgenomen in de historische ROYAL STUDIO'S van producer Willie Mitchell, met Lawrence "Boo" Mitchell, kleinzoon van Willie, aan de opnametafel. Enkele uren later was alles ingeblikt en de cirkel was rond.

Aldus Sam Moore: “Ik kom uit dat tijdperk; ik ben een levende getuige van misschien wel één van de grootste positieve sociale veranderingen uit de geschiedenis, allemaal dankzij Dr. King. Het baart me zorgen dat alles waar hij voor heeft gevochten, ongedaan wordt gemaakt en ik hoop dat dit nummer een impact heeft en ons eraan herinnert dat Martin zijn leven heeft gegeven zodat wij betere kansen konden krijgen.”

They Killed A King’ wordt op 4 april, de sterfdag van Martin Luther King, uitgebracht als single.

De clip, waarin we zien hoe het nummer is opgenomen, is hier te bekijken