Staatssecretaris Sander Dekker heeft 12e editie van ROOS dagen geopend

12-03-2014 @ 20:25

Staatssecretaris Sander Dekker heeft vandaag de twaalfde editie van de ROOS dagen geopend.

De regionale omroepen vervullen drie heel belangrijke functies, die als waakhond van de regionale en lokale democratie, die van informatievoorziener en die van verhalenverteller”, zei de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in zijn toespraak.

Sander Dekker ging ook in op de samenwerking tussen de landelijke en de regionale omroep. Hij vindt het jammer dat ROOS en de NPO nog niet tot een gezamenlijk plan zijn gekomen. De staatssecretaris gaat nu zelf nadenken en wil daarbij het publiek centraal stellen. Ook in de toekomst zullen er regionale omroepen zijn, stelde de staatssecretaris de aanwezigen gerust. “En wees Drents, Gelders, Fries, Zeeuws, dat kan namelijk niemand anders", aldus Dekker. Maar de veranderingen in het medialandschap en de kortingen die de regionale omroepen per 2017 opgelegd hebben gekregen vragen wel om een andere aanpak. “Niets doen is geen optie”, aldus de staatssecretaris.

De regionale omroepen zijn blij dat de staatssecretaris het belang van de regionale omroep onderstreept voor de typisch regionale en lokale berichtgeving. Over hoe dat belang in de toekomst te waarborgen is, en hoe dat optimaal georganiseerd kan worden heeft ROOS met het Toekomstvenster op de publieke regionale omroep al een aanzet gegeven. Over dit toekomstvenster, dat in het voorjaar 2013 ook aan de staatssecretaris is aangeboden, gaat de regionale omroep nu graag in gesprek met Dekker.

De ROOS dagen zijn de jaarlijkse congresdagen voor programmamakers en journalisten van regionale omroepen. De omroepsector verandert al jaren en zal ook de komende jaren veranderen. De dagen introduceren nieuwe ontwikkelingen voor de sector, bieden workshops en debatten aan. Ze zijn een basis voor een ‘education permanent’ en streven naar een duurzame inzetbaarheid van het personeel van de regionale omroepen.

Tijdens de ROOS dagen worden ook de NL-Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen, uitgereikt.

bron: www.roosrtv.nl

 

rtvwestrtvutrechtgelderlandrijnmondzeelandbrabantl1