Nominaties Edison Pop 2014 bekendgemaakt

12-02-2014 @ 11:50

De nominaties Edison Pop 2014 zijn bekendgemaakt. De jury onder voorzitterschap van schrijver/presentator Leon Verdonschot heeft drie genomineerden per categorie bepaald. Edison Pop zal plaatsvinden op maandagavond 31 maart 2014. Tijdens dit besloten evenement worden de winnaars van Edison Pop 2014 bekendgemaakt en de beeldjes uitgereikt op een spectaculaire locatie in Amsterdam.

Pop

Anouk – ‘Sad Singalong Songs’
Sad Singalong Songs’ van Anouk is een even compromisloos, coherent als dwingend album: de zelfbewuste opener ‘The Rules’ zet de toon, en het album houdt de sombere, droefgeestige, getormenteerde stemming tot het eind vast, in tien monumentaal mooi gearrangeerde en gezongen nummers. Een album als een hartenkreet – en die werd terecht massaal gehoord.

Niels Geusebroek – ‘Lines’
Schrijf een nummer op het ritme van de hartslag van een zwangere nieuwslezeres – die opdracht kreeg Niels Geusebroek. De kwaliteit van alleen al het nummer dat hij vervolgens binnen een paar dagen schreef (de terechte hit ‘Take Your Time Girl’) moet voldoende zijn geweest om iedereen van zijn muzikale kwaliteiten te overtuigen die daar na zijn verleden in Silkstone nog aan mocht twijfelen.

Sandra van Nieuwland – ‘Banging On The Doors Of Love’
De lat lag hoog, zowel artistiek als commercieel. Eerder wist Sandra van Nieuwland al te doen wat alleen The Beatles en Bruce Springsteen lukte: met drie nummers tegelijk in de top tien staan. Maar de single die aan haar tweede album voorafging, ‘Hunter’, leek al te bewijzen wat inderdaad het geval bleek toen het album zelf verscheen: Sandra van Nieuwland is een blijver.

Rock

De Staat – ‘I_CON’
Voor de derde keer op rij bewijst Torre Florim met zijn band dat hij niet alleen tot de top van de Nederlandse rock behoort, maar dat hij die ook frisse energie blijft toedienen. ‘I_CON’ is aan de ene kant een vintage De Staat-album, maar tegelijk ook een schop onder de eigen kont: De Staat weigert halsstarrig, moedig en met succes zichzelf te herhalen. En zoals De Staat kan stampen in ‘Witch Doctor’, zo kunnen weinig bands stampen.

Jett Rebel – ‘Mars / Venus’
Hij noemt zowel Todd Rundgren, Prince als de Beach Boys als zijn invloeden. Dat zijn niet alleen zeer uiteenlopende, maar ook ambitieuze namen om te noemen als voorbeeld. Maar als Jett Rebel ergens naar klinkt, is het wel naar ambitie. En naar talent, veel talent. Het begrip ‘alleskunner’ wordt vaak misbruikt, maar op basis van de twee kleurrijke EP’s die Jett Rebel in 2013 uitbracht, verdient hij precies die kwalificatie: alleskunner.

Mozes And The Firstborn – ‘Mozes And The Firstborn
Het was in 2013 moeilijk Mozes and the Firstborn te mijden: de band stond op de grote festivals, werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talant, was met de onweerstaanbare singles ‘I Got Skills’ en ‘Peter J’ veelvuldig op de radio te horen en brachten hun debuutalbum uit. Zowel dat album als de liveshows vormden een wettig en overtuigende bewijs: met Mozes and the Firstborn heeft Nederland er een uitstekende rockband bij.

Hiphop

De Jeugd van Tegenwoordig – "Ja, natúúrlijk!"
Met zijn vierde album "Ja, natuurlijk!" blijft De Jeugd Van Tegenwoordig zichzelf – en daarmee de Nederlandse muziek in het algemeen – op scherp zetten. De formule blijft, gelukkig, ongekraakt.

Great Minds – ‘Great Minds
Rappers Sticks (ex-Opgezwolle), Jiggy Djé en Winne geven raples op hun gezamenlijke album, maar Great Minds (inclusief producer Dr. Moon) is geen koele optelsom van talent. De onderlinge chemie is zeker zo aanstekelijk.

The Opposites – ‘Slapeloze nachten’
Ze wonnen de Popprijs 2014 niet alleen dankzij hun daverende liveshows, ook op hun albums en singles is The Opposites een solide act. Vierde album 'Slapeloze nachten' omspant het moderne rapspectrum schijnbaar achteloos.

Dance

Armin van Buuren – ‘Intense’
Niet alleen handhaaft Armin van Buuren zich al meer dan tien jaar in de DJ Top 100, hij is ook  leverancier van consistente dance-albums. Met ‘This is What it Feels Like’ scoorde hij (samen met de Canadese zanger Trevor Guthrie) bovendien zijn grootste hit dusver.

Martin Garrix – ‘Animals / Wizard / Error 404’
Martijn Garritsen heeft een doorbraakjaar beleefd waar duizenden jonge producers van dromen. Zijn leeftijd is niet relevant, met ‘Wizard’ (samen met Jay Hardway) en vooral ‘Animals’ heeft hij het Nederlandse EDM-geluid wereldwijd richting gegeven.

Yellow Claw – ‘Amsterdam Trap Music / Amsterdam Twerk Music / Shotgun’
Terwijl Yellow Claw in eerste instantie bekend is van Nederlandstalige hits als ‘Krokobil’ en ‘Thunder’, bouwt het dj/productieteam inmiddels razendsnel aan een internationale reputatie voor keiharde trapmuziek voor de dans- en festivalvloer, getuige de e.p.’s Amsterdam Trap Music, Amsterdam Twerk Music en de hit ‘Shotgun’.

Alternative

Jacco Gardner – ‘Cabinet Of Curiosities’
Dat Jacco Gardner met zijn debuutalbum niet alleen in Nederland, maar ook in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op kon treden, is uiteindelijk terug te brengen tot de grote kracht van dat album: liedjes, met een hele grote L.

Mister And Mississippi – ‘Mister And Mississippi
De voortekenen waren al gunstig: Patrick Watson toonde zich onder de indruk van hun shows in zijn voorprogramma en Blaudzun nodigde ze uit als voorprogramma van zijn tour. Het debuutalbum loste de inmiddels hoge verwachtingen ruimschoots in.

The Child Of Lov – ‘The Child Of Lov
Het verhaal van The Child of Lov is dat van verdriet; van een groot talent waar we nog zoveel meer van hadden willen horen. Maar het is ook het verhaal van vreugde: dat Cole Williams ons in ieder geval deze geestdriftige mix van pop, soul en elektronica heeft gebracht.

Nieuwkomer

Jett Rebel – ‘Mars / Venus’
Hij noemt zowel Todd Rundgren, Prince als de Beach Boys als zijn invloeden. Dat zijn niet alleen zeer uiteenlopende, maar ook ambitieuze namen om te noemen als voorbeeld. Maar als Jett Rebel ergens naar klinkt, is het wel naar ambitie. En naar talent, veel talent. Het begrip ‘alleskunner’ wordt vaak misbruikt, maar op basis van de twee kleurrijke EP’s die Jett Rebel vorig jaar uitbracht, verdient hij precies die kwalificatie: alleskunner.

Martin Garrix – ‘Animals / Wizard / Error 404’
Martijn Garritsen heeft een doorbraakjaar beleefd waar duizenden jonge producers van dromen. Zijn leeftijd is niet relevant, met ‘Wizard’ (samen met Jay Hardway) en vooral ‘Animals’ heeft hij het Nederlandse EDM-geluid wereldwijd richting gegeven.

Mr. Probz – ‘The Treatment’
Het is een beledigende term die vroeger nog wel eens werd gebruikt: "On-Nederlands goed." Maar The Treatment, het debuutalbum van Mr. Probz, is met recht een internationaal visitekaartje. Door verschillende onfortuinlijke wendingen in zijn leven duurde het wachten er op lang, maar het was het waard. Productie, songmateriaal, sound, en niet te vergeten die prachtige, uit duizenden herkenbare stem: ‘The Treatment’ is een droomdebuut. En gelukkig stond die prachtsingle ‘Waves’ er op de valreep ook op.

Volksmuziek

Corry Konings – ‘Met hart en ziel’
Ze is een icoon en op ‘Met hart en ziel’ laat Corry Konings horen waarom ze nog steeds relevant is. Ze weet nog altijd te raken waar het telt.

Frans Duijts – ‘Oud & Vertrouwd’
Met ‘Oud & Vertrouwd’ klinkt Frans Duijts meer dan ooit als een complete artiest, zonder zijn roots achter zich te laten. Stem, songs en persoonlijkheid zijn uitstekend in balans.

Jannes – ‘Wij vieren het leven’
Jannes Wolters opereert al tien jaar aan de top en ‘Wij vieren het leven’ is een sterk signaal dat hij voorlopig niet van plan is die positie op te geven. Sterker nog, de ambities groeien duidelijk alleen maar.

Videoclip

De Jeugd Van Tegenwoordig – ‘Een barkie’
De animaties die Thomas de Rijk maakte voor ‘Een barkie’ zijn minstens zo krankzinnig als de muziek van De Jeugd Van Tegenwoordig vindingrijk is. Entertainment area Leidse Square zal nooit meer hetzelfde zijn.

De Jeugd Van Tegenwoordig – ‘De formule’
Met een verrassende stylering en uitstekend acteerwerk presenteert regisseur Jeroen Houben de leden van De Jeugd Van Tegenwoordig in een absurde, spannende setting. Zien is geloven.

The Opposites ft. Mr. Probz - ‘Sukkel voor de liefde’
Paul Geusebroek vertaalt ‘Sukkel voor de liefde’ naar een indrukwekkend cinematografische mini-odyssee naar de bodem. Niet in de laatste plaats met dank aan een opvallende acteerprestatie van Opposites-rapper Willem.

Song

Anouk – ‘Birds’
Het is het nummer dat het meest bekeken televisiefragment van het jaar opleverde: de deelname van Anouk aan het Eurovisie Songfestival. Niet alleen zette ze het festival daarmee opnieuw op de kaart, ook vond ze zichzelf (niet voor het eerst) opnieuw uit: 'Birds' klonk beduidend anders dan het werk dat we tot nu toe van Anouk kenden. Prachtig en gedurfd gearrangeerd, mooi ingehouden gezongen. Geen allemansvriend, dit Birds, maar een nummer dat langzaam en onverbiddelijk onder de huid kruipt.

Maaike Ouboter – ‘Dat ik je mis’
De eerste reacties op dit nummer waren veelzeggend: drie door de wol geverfde muziekluisteraars; samen de jury van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, schoten vol toen Maaike Ouboter het live zong. Het tekende de kwaliteit van zowel tekst, compositie als voordracht: het is vrijwel onmogelijk onberoerd te blijven bij dit nummer, dat onverbiddelijk zal uitgroeien tot een klassieker in de Nederpop.

Mr. Probz – ‘Waves’
‘Waves’ van Mr. Probz voldoet aan veel wat een popliedje meesterlijk kan maken: een intro dat je er als luisteraar meteen in trekt, een stem die tot aandacht dwingt, een opbouw die niet meteen weggeeft wat zal volgen. En vooral: een spanning die de volle 2 minuten en 54 seconden wordt vastgehouden.

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden bekendgemaakt op 31 maart, alsmede de winnaar voor de categorie ‘Album’ en de ‘Oeuvreprijs’.

Naast voorzitter Leon Verdonschot bestaat de jury uit: Angela Groothuizen, Dave Minneboo (Radio 538), Joost Neelemans (iTunes), Tijs van Liemt (3FM), Roland Snoeijer (100% NL/Radio 10), Joey Ruchtie (Rotown/Noorderslag) en Job de Wit (muziekjournalist/playlistsamensteller 22tracks).

bron: http://www.edisons.nl/