Samenwerking Stef Bos en rapster Kanyi voor Zuid-Afrikaans tv-programma

06-08-2013 @ 13:46

Voor het tv-programma Jam Sandwich dat 31 juli jl werd uitgezonden op de nationale zender van Zuid-Afrika SABC2 ging zanger-componist Stef Bos een samenwerking aan met de maatschappelijk geëngageerde Xhosa rapster Kanyi Mavi uit Gugulethu, een township van Kaapstad.

Het resultaat werd een opmerkelijke song waarin het Nederlands en het Xhosa samengaan en waarin de realiteit van het land vanuit twee perspectieven wordt bezongen. Uit de beelden van het programma werd door de SABC een selectie gemaakt met deze clip als resultaat.

Jam Sandwich is een award winnende Zuid-Afrikaanse docu-reality muziekserie, waarin muzikanten uit verschillende muzikale segmenten samen worden gebracht om in drie dagen met elkaar – ondanks hun soms contrasterende stijlen en werkwijze - een nieuw lied te schrijven.

In bijna alle gevallen kennen de artiesten elkaar niet of nauwelijks en tijdens de eerste twee dagen moeten ze elkaar op persoonlijk en muzikaal vlak zien te vinden. Op de derde dag trekken ze een studio in om een gezamenlijke song op te nemen. Stef Bos vertelde hierover het volgende: 'Het was een mooie ervaring die in eerste instantie een beetje deed denken aan 'Ali B op Volle Toeren' maar al snel iets anders werd, omdat je echt iets samen moet maken dat nieuw is in plaats van elkaars werk te interpreteren. Je moet letterlijk ook op bezoek in elkaars wereld en dat is voor een tv-kijker in een land met zoveel realiteiten, die elkaar soms niet kennen, een boeiende beeld- en geluidsreis om te volgen. Ik denk dat dit programma als bruggenbouwer in Zuid- Afrika erg belangrijk is, ook omdat muziek een taal is die makkelijk een deur kan openen in iemands hoofd. Daarbij gaat de regisseur Deon Maas de confrontatie nooit uit de weg, waardoor het geen flauwe Rainbownation pastiche wordt. Het was voor mij ook fascinerend om te horen dat mensen die geen Nederlands verstaan het net zo mooi kunnen vinden als wanneer ik luister naar bv een Portugese fadozangeres.’

De aflevering van woensdag 31 juli waarin Bos met Kanyi samenwerkt werd erg goed onthaald in Zuid-Afrika. Dit is de vierde reeks van deze serie, die in 2009 voor het eerst werd uitgezonden op de nationale zender SABC2. Elke aflevering start met een korte samenvatting over de achtergronden van beide artiesten en daarna volgen o.a. diverse jamsessies die het creatieve proces laten zien.

Na de ontvangst in juni van de Van Riebeeck-penning wegens 'zijn langdurige bijdrage aan de culturele en taalkundige betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika' en daarna een aantal openluchtconcerten in Nederland en België, is Stef Bos momenteel terug in Kaapstad. Naast een paar solo optredens aldaar, maakt hij zich nu op voor een tweede reeks voorstellingen met Koos Kombuis in augustus en september van dit jaar, waarin zij gezeten aan een keukentafel 'filsofeer en kakpraat oor die lewe'. Een theatergebeurtenis die met groot succes in april in première ging op het theaterfestival in Oudtshoorn. Na enkele 'oefenlopies' in Paarl en Stellenbosch begint over ongeveer een week het grotere werk in Kaapstad en Windhoek (Namibië).

Van oktober tot en met december 2013 staat Bos met band (Steven Cornillie, René van Mierlo, Lené te Voortwis en Martin de Wagter) in de theaters van Nederland en België voor bijna 40 concerten. Zie de bijbehorende trailer.

www.stefbos.nl

http://www.facebook.com/stefbos

http://www.stefbos.nl/page/Optredens