Eerste deel van theater- en dansprogramma Lowlands 2013 bekend

25-04-2013 @ 21:12

Van 16 t/m 18 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte 21ste editie van "A Campingflight to Lowlands Paradise" plaats. Naast een uitgebreid alternatief muziekprogramma is er op het festival ook een rijk aanbod aan andere kunstdisciplines waaronder een theater- en dansprogramma.

Het theater- en dansprogramma vindt plaats in de theatertent Juliet waar 1.250 bezoekers van de voorstellingen kunnen genieten. Doordat de stukken uit de theaters worden gehaald en in een festivalsetting worden gespeeld, is voor veel bezoekers de drempel om een voorstelling te bezoeken laag. Veel toonaangevende gezelschappen spelen dan ook graag op Lowlands omdat ze op deze manier met een nieuw publiek in aanraking komen. Het eerste deel van het theater- en dansprogramma is nu bekend.

Het Scapino Ballet Rotterdam is een graag gezien gezelschap op Lowlands: dit jaar dansen zijn voor de 11e keer op het festival en voeren de baroksensatie PEARL van choreograaf Ed Wubbe uit. Dit stuk, met door Combattimento live uitgevoerde muziek, was vorig seizoen één van de grootste theater hits. Scapino Ballet Rotterdam danst de wervelende choreografie op virtuoze dansmuziek van onder anderen Vivaldi. Het werk ademt de rijke, theatrale sfeer van de barok en is gemaakt met de vaart en dynamiek van nu. Romantiek, pracht en praal, verleiding maar ook decadentie en verval zijn de elementen waarmee Wubbe en zijn dansers 'PEARL' tot leven brengen.

Een tweede toonaangevende Rotterdamse choreografe is Conny Janssen. Met Conny Janssen Danst neemt zij in de voorstelling MEER RUIS een nieuwe generatie dans- én muzikaal talent mee naar Lowlands. MEER RUIS is een voorstelling voor jonge mensen, over jonge mensen, gedanst door jonge mensen. Conny Janssen selecteerde hiervoor jonge, eigenzinnige dansstudenten van Codarts Rotterdam die met elkaar een spannende afspiegeling van de maatschappij vormen. Met hen richt ze zich op hun generatie, op hun gevoel voor de wereld, op de manier waarop zij het leven zien en ervaren. De livemuziek bij de voorstelling is van Ming's Pretty Heroes. Speciaal voor Meer Ruis bewerkten zij een aantal nummers van hun album Karma. Daarnaast schreven ze speciaal voor de voorstelling nieuwe muziek.

De ongelukkige dag van Orkater/De nieuwkomers presenteer Kofferband gaat over twee mannen. De mannen werken op kantoor, een gewoon kantoor, gewoon in een buitenwijk, maar die wel gewoon goed te bereiken is met de bus. Ze werken aan gewone bureaus, met gewone potloden, een gewone puntenslijper die het soms ineens gewoon niet doet. Dan zijn er de mensen, gewone mensen, die gewoon dingen gezegd hebben die ze gewoon niet hadden moeten zeggen en die vervolgens gewoon ondervraagd moeten worden, omdat ze dat gewoon niet hadden moeten doen. Kortom, een doodgewoon kantoor met doodgewone ondervragers in een doodgewone dictatuur waar nooit iets gebeurt, totdat één van hen die ene dag besluit nog een tweede kop koffie te nemen.

Somedaymyprincewill.com: een Zutphense kasteelroman, een generale repetitie van een Turkse bruiloft, en een huwelijksquiz in één voorstelling. In deze nieuwe voorstelling -die inmiddels jubelende recensies heeft- gaat Sadettin Kırmızıyüz, in samenwerking met het musicerende acteurscollectief The Sadists en regisseur Casper Vandeputte, op zoek naar antwoorden op vragen als: "Wat is echte liefde?" ,"Wie is de perfecte partner?" en "Waarvan ontbrandt mijn hart?" Maar vooral wordt blootgelegd hoe een verharde samenleving kan leiden tot rigoureuze, leven veranderende beslissingen.

De creatieve , gestoorde gekken van iLL Skill Squad maken in coproductie met Theatergroep DOX een theatershow vol dans, muziek, video en comedy: 155. De show gaat over jongens die graag een groep willen zijn in een tijd waarin je aanwezigheid altijd op 'misschien' staat, de vraag "hoe gaat het?" steevast wordt beantwoord met "druk, druk, druk", iedereen er goed uit moet zien, falen geen optie is en de gemiddelde attentiespanne 2 seconde bedraagt.

House on Mars: PIXEL RAVE is een beeldende TechOpera van het nieuwe performance collectief Urland. Het intergalactische sprookje speelt zich af in een science-fiction wereld. Twee broers hebben een onverwacht weerzien waarna de strijd om de Pixel ontketend.

Itamar Serussi Sahar manipuleert graag de werkelijkheid en experimenteert met fysieke mogelijkheden door op zoek te gaan naar de grenzen van het menselijk lichaam. Hij laat zijn dansers in hun bewegingen tot het uiterste gaan waardoor het bijna onnatuurlijk overkomt. De inspiratie voor zijn voorstelling MONO vond Itamar tijdens het kopen van een kinderwagen voor zijn netgeboren tweeling. 'In drie klikbewegingen van mono naar duo kinderwagen. En weer terug.' Mono gaat over de verschillende gebeurtenissen, keuzes en toevalligheden die samenkomen en daardoor iets nieuws creëren. Precies zoals zijn leven nu door de geboorte van zijn tweeling, de internationale erkenning en deze kans om een avondvullende voorstelling te maken, samen een nieuwe richting krijgt. De muziek bij de voorstelling is van Richard van Kruysdijk.

Het tweede gedeelte van het theater- en dansprogramma wordt op een later moment aangekondigd.

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
16 + 17 + 18 augustus 2013
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT
http://www.lowlands.nl/

A Campingflight to Lowlands Paradise 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door Grolsch, Nedap, Shoestring, Douwe Egberts en Bose.