Aline Frazão op tour in Nederland tussen 30 november en 8 december

01-12-2012 @ 13:10

Aline Frazão, de soulvolle singer songwritter uit Angola, is voor 6 concerten in het kader van de World Sessions in Nederland.

In de beste World Sessions-traditie staat Aline Frazão vanaf 30 november in zes concertzalen. Ze is een van de meest interessante artiesten van de nieuwe generatie Angolese en Lusophone musici.

Aline Frazão begon op haar negende te zingen in haar geboortestad Luanda. Pas veel later, na een studie in Lissabon, een uitwisseling in Barcelona en een stage in Madrid, besloot de jonge Frazão voor de muziek te kiezen. In haar huidige woonplaats Santiago de Compostela nam ze eind vorig jaar haar debuut-cd Clave Bantu op, een selectie van elf nummers die ze schreef tijdens haar muzikale en persoonlijke avonturen door Angola, Portugal en Spanje. Op het jazzy album mengt de drieëntwintigjarige zangeres haar Afrikaanse roots met fado, bossa nova en andere lusofone muziek, begeleid door een smaakvolle instrumentatie van percussie, bas, en hier en daar een trombone. Het album is vanaf 30 november uit in Nederland.

Aline Frazão woont momenteel in Lissabon. Al voelt ze zich er thuis te midden van een levendige muziekscene van Portugezen, Kaapverdianen, Brazilianen en Angolezen, haar hart ligt in haar thuisland. Ze maakt zich zorgen over het toenemende individualisme en de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Angola. Frazão: “Er is grote rijkdom maar die wordt niet eerlijk gedeeld. Zelfs tijdens de oorlog stonden de mensen dichter bij elkaar dan nu.”

Tegelijk is Luanda levendiger en creatiever dat ooit. Frazão laat zich inspireren door de poëzie en de ritmes van haar land. De titel van haar album Clave Bantù verwijst naar het oeroude Bantù ritme dat oorspronkelijk uit Angola en Congo komt en ten tijde van de slavernij is meegereisd naar Zuid- en Noord-Amerika. Veel van de ritmes die je daar nu hoort, zoals samba, Cubaanse son maar ook jazz, zijn eruit voortgekomen. Die oude Angolese cadans zit ook in Frazão’s muziek en omvat haar muzikale invloeden en voorliefdes. Clave Bantù is een ode aan de langzamere Afrikaanse tijd. Frazão: “Ik laat me inspireren door Afrikaanse orale tradities, door dans en door ritme. Die ontspanning en oprechte aandacht voor dingen, zitten in ieder nummer.”

Tijdens World Sessions speelt Aline Frazão (gitaar en zang) met Marcos Alves (percussie), Francesco Valente (basgitaar) en Marco Pombinho (piano en gitaar). Voorafgaand aan het concert wordt een film over Aline Frazão vertoond. Na het concert is er een meet & greet en draait de World Sessions dj.

Release van debuut album "Clave Bantu"

label + distr.: Coast Company

http://www.alinefrazao.com/

concerten:

dezembro/diciembre/december 2012
01 | 20h15 | World Sessions, Muziekgebouw, Eindhoven
04 | 20h30 | World Sessions, Oosterpoort, Groningen
06 | 20h30 | World Sessions, Korzo, Den Haag
07 | 20h15 | World Sessions, De Doelen, Rotterdam
08 | 20h00 | World Sessions, Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht

Deel dit artikel op: