Debuutalbum Zweedse winnares Eurovisie Songfestival 2012: Loreen

12-10-2012 @ 20:18

2012 is het jaar van de Zweedse zangeres Loreen. Ze won in mei met grote overmacht het Eurovisie Songfestival met de single Euphoria. Het nummer groeide uit tot de grootste songfestivalhit sinds 1986. Amper vijf maanden na haar grote Europese doorbraak is vanaf 26 oktober haar debuutalbum Heal uit . inmiddels is de tweede single My Heart Is Refusing Me uit.

Loreen heeft het leeuwendeel van de twaalf tracks op haar debuutalbum zelf geschreven, maar kreeg ook hulp van de Zweedse songwriter Björn Djupstörm. Björn schreef eerder al songs voor onder ander Nicky Minaj en Enriqe Iglesias. Loreen is zeer betrokken geweest bij het creatieve proces en de totstandkoming van het album. Naast de enorme hit Euphoria en de nieuwe single My Heart Is Refusing Me, bevat het album nog meer uptempo dance tracks als Crying Out Your Name en Sober. Voor de titeltrack Heal werkte ze samen met Blanks. Over het album zegt Loreen: “Music is such a part of who I am, I needed to pull together a group of songs that connect to my soul. I am so very proud of this album”.

Loreen was ook voor haar deelname aan het Eurovisie Songfestival geen onbekende in Zweden. Toen ze in februari voor het eerst op de Zweedse televisie te zien was met een optreden van Euphoria was het hek echter van de dam. Euphoria kwam direct op de eerste plaats in de Zweedse airplay charts terecht en heeft vervolgens gedurende elf weken op #1 gestaan. De single is inmiddels tien keer platina. Ook de rest van Europa volgde en inmiddels zijn er al meer dan één miljoen exemplaren van Euphoria verkocht. In Nederland is de single ondertussen ook met de platina status bekroond, stond de track wekenlang op #1, ook was Euphoria zowel in augustus als in september het het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radiostations.

Loreen (Stockholm, 1983) is van Marokkaans-Berberse afkomst en groeide op het Zweedse platteland op. Ze leerde zichzelf pianospelen door in haar vrije tijd te luisteren naar haar favoriete muziek.

LOREEN

Titel: Heal
Release: 26 oktober 2012

www.loreen.se