TV serie Classic Albums: Shocking Blue: At Home

30-03-2012 @ 13:40

Shocking Blue werd eind jaren zestig opgericht door Robbie van Leeuwen, die een groep in de steigers wilde zetten waarmee hij internationaal kon doorbreken. Uiteindelijk slaagde hij in zijn missie: met zangeres Mariska Veres als blikvanger behaalde Shocking Blue in 1970 als eerste Nederlandse band de bovenste plaats in de Billboard Hot 100 met de single Venus.

Venus speelt een belangrijke rol in de aflevering van Classic Albums die is gewijd aan At Home, het belangrijkste album van Shocking Blue. Op At Home staat eveneens Love Buzz, een nummer dat een cultstatus heeft bereikt in Japan en Amerika omdat Nirvana het als eerste single heeft uitgebracht.
Sinds de jaren '90 heeft Robbie van Leeuwen, bijgenaamd The Genius, de pers gemeden. Speciaal voor Classic Albums verbreekt hij het stilzwijgen. In de aflevering komen ook manager Cees van Leeuwen, labelbaas en uitgever Willem van Kooten, fotograaf Ronnie Hertz en diverse muzikanten aan het woord.

n.b. "Venus" van Robbie van Leeuwen behoort nog steeds tot de belangrijkste muziek-exportproducten van Nederland. Ook vanwege het feit dat het nummer tientallen malen is gecoverd en ook Bananarama die er in 1986 opnieuw een wereldwijde #1 hit van maakte.

Uitzending: zaterdag 21 april, 22.15 uur op Nederland 3 VPRO