Jazz? Bruut?

18-02-2012 @ 16:02

Sfeer: Tarantino. Lavalamps. Hammond orgeltje. Westerns. Boogaloo. Surf. Raw. Smooth. Superjazz.

Bij aanvang van het eerste optreden van de groep Bruut ging er iets mis. De wijze waarop Bruut! werd aangekondigd deed de muzikanten beseffen dat host en publiek een andere verwachting hadden dan zijzelf. Al waren ze als afgetrainde volbloed-jazzmusici in staat elke sfeer neer te zetten, deze avond had er maar één nodig. Door de aankondiging voelde het viertal al nattigheid: "Luid applaus voor deze jazzband!" -dat woord zeggen kenners niet- en bij betreding van het podium stonden ze oog in oog met honderden glimmende gezichten, hongerig naar loudness, zweet en oneindige grooves om helemaal op los te gaan. Foutje van de feestcommissie.

Met een te hoog podium, te grote versterkers en dit dampende publiek genereerde deze avond slechts één opdracht en binnen luttele seconden was de muzikale richting van dit kwartet bepaald. Een misverstand en Bruut! was begonnen.
Waar brengt ons dit? Bij het surrealisme van Quentin Tarantino films, tweedehands vinyl en oude Westerns. Bij de sfeer van lavalampen, gefotoshopte boogaloo, de jaren zestig onscherp als op Youtube... Bruut! Swingt enorm, het is kleurig en ongepolijst, dansbaar en extra luisterbaar, spannend en feestelijk. Superjazz. In 2011 heeft Bruut! met vele optredens en een eigen clubavond in People's Place, het publiek kennis laten maken met hun superjazz. Daarnaast maakte de band hun debuut op landelijke radio en televisie. Zo hadden ze onder andere optredens bij Radio 6 en op TV bij Opium Night Live. Via de release van de 1e single 'Surf' (#13 van meest gedraaide nummers in 2011 op Radio 6 en opgenomen in de Funk/Jazz lijst van 22tracks.com) resulteerde alle publiciteit in de bevestiging van de Noorderslag show 2012.

Bruut bestaat uit:

Maarten Hogenhuis – sax
Folkert Oosterbeek – hammond-orgel
Thomas Rolff – bas
Felix Schlarmann - drums

Album: Bruut! "Bruut!"

bestelnr CD: DOX-156
Label: dox records (distr.: coasttocoast)
Genre: ?jazz?

http://www.facebook.com/bruutofficial#!/bruutofficial?sk=info

http://www.bruutmusic.com/site/

http://twitter.com/#!/bruutmusic

downloadlink album