Classic Albums-serie vervolgd op TV bij VPRO

01-02-2012 @ 22:14

Classic Albums is een documentaireserie over pop- en rockalbums, die worden beschouwd als de beste of meest opmerkelijke albums van een bekende band, of die een periode in de muziekgeschiedenis markeren. Muzikanten, producers en geluidstechnici ontleden de muziek en geven zo inzicht in de manier hoe het album is ontstaan.

De VPRO brengt drie klassieke albums van Nederlandse bodem. Op 7, 14 en 21 april zijn dat achtereenvolgens Bettie Serveert-Palomine, Caro Emerald-Deleted scenes from the cutting room floor en Shocking Blue-At home.

Uitzending: vanaf zaterdag 25 februari, 22.15 uur op Nederland 3

The Doors-The Doors (25 februari)

Over het legendarische debuutalbum The Doors van de gelijknamige groep rond de charismatische leadzanger Jim Morrison. Interviews, getuigenissen, archiefbeelden en muzikale reconstructies door de vroegere bandleden tonen hoe die spraakmakende LP in 1967 tot stand is gekomen.
Jim Morrison (†1971) is er uiteraard niet meer bij, maar Ray Manzarek (toetsen), Robbie Krieger (gitaar) en John Densmore (drums) vertellen over de beginjaren van de groep en demonstreren hoe de specifieke sound van de band en zijn songs is ontstaan. Ook interviews met manager Bill Siddons, producer Jac Holzman, vriend en beat dichter Henry Rollins, medestudent Paul Ferrara en talrijke andere kroongetuigen van de doorbraak van de band.

John Lennon-The Plastic Ono Band (3 maart)

John Lennon / Plastic One Band was in het najaar van 1970 de eerste solo-LP van John Lennon na de split van The Beatles. Zowel John Lennon als Yoko Ono hadden in de periode voor de opnames een intense ‘primal scream’-therapie gevolgd en waren daardoor diep beïnvloed.
Met zeldzame archiefbeelden, onder meer uit het optreden van John en Yoko in Parkinson (1971) en hun bezoek aan het Alexandra Hotel Psychedelic Event (1967). Ook interviews met mensen die betrokken waren bij de opnames van het album (Yoko Ono, drummer Ringo Starr, bassist Klaus Vormann), muziekcritici (Jann Werner, die John Lennon in december 1970 uitgebreid interviewde voor Rolling Stone), Beatles-’historicus’ Mark Lewisohn en Dr. Arthur Janov, de bedenker van de Primal Scream-therapie en als dusdanig een belangrijke inspiratiebron voor de LP.  downloadlink album

Primal Scream-Screamadelica (10 maart)

Primal Scream’s album Screamadelica werd uitgebracht in 1991, en bracht rock en roll samen met de opkomende dance-scene van die tijd. Velen kenmerken hun ‘look and sound’ als typisch voor het acid house tijdperk door de sfeer en gemoedstoestand van de vroege jaren negentig daarin te vangen.

Aan de hand van archiefmateriaal en opnames van kleine optredens wordt het verhaal van Screamadelica verteld. Een album vol hits als Loaded, Movin’ On Up, Come Together en Don’t Fight It, Feel It. De bandleden vertellen over deze tijd; vanaf de formatie in Glasgow tot het moment dat ze de eerste Mercury prize wonnen en hoe het album tot stand is gekomen. Ook aan het woord komen producer Andrew Weatherall, Alan Mc Gee van hun label Creation Records en vele anderen die betrokkenen waren ofwel geïnspireerd zijn door dit vrolijke album.

The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland (17 maart)

Jimi Hendrix mag dan wel dood zijn, zijn muziek is springlevend en er zijn nog heel wat mensen die over zijn genie kunnen getuigen. Deze aflevering van Classic Albums vertelt aan de hand van getuigenissen, muzikale reconstructies en archiefbeelden hoe Electric Ladyland, de legendarische dubbel-LP van Jimi Hendrix, in 1968 is tot stand gekomen.
Aan het woord komen onder anderen Noel Redding en Mitch Mitchell van The Jimy Hendrix Experience, andere muzikanten als Steve Winwood en Dave Mason, manager Chas Chandler en muziektechnicus Eddie Kramer. Zij benadrukken wat een geweldige gitarist Jimi Hendrix was en tonen dat aan door fragmenten uit de originele multitrack tapes van de LP te isoleren en analyseren. Ze vertellen ook hoe hij in de studio een geweldige sfeer kon opbouwen en het beste uit zichzelf en zijn collega-muzikanten wist te halen.  downloadlink album

The Band - The Band (24 maart)

The Band (1969) is het tweede en meest succesvolle album van de gelijknamige band en wordt algemeen beschouwd als een echte klassieker. Er werden een miljoen exemplaren van verkocht en ze bereikte de negende plaats op de Billboard-lijst. Die werd toen beheerst door ‘psychedelische’ rock, maar The Band koos resoluut voor klassieke rockmuziek met invloeden van country, bluegrass, rockabilly, R&B en folk.
De documentaire bevat ‘vintage’-archiefbeelden van concerten en repetities en interviews met gitarist en leadzanger Robbie Robertson, drummer Levon Helm, keyboardspeler Garth Hudson en de ondertussen overleden bassist Rick Danko. Er zijn ook getuigenissen van George Harrison (†), Eric Clapton (die ooit op het punt stond zich aan te sluiten bij The Band) en producer Don Was. Songs die aan bod komen, zijn onder meer The Weight, Rockin’ Chair, I Shall be Released, The Unfaithful Servant en King Harvest (has Surely Come). downloadlink album

Pink Floyd-Dark side of the moon (31 maart)

The Dark Side of the Moon van Pink Floyd is één van de meest succesvolle én invloedrijke albums uit de geschiedenis van de popmuziek. Er werden 30 miljoen exemplaren van verkocht en het album stond 740 weken in de Amerikaanse Charts: 14 jaar lang! Het album transformeerde Pink Floyd van cultband tot supergroep. Het was het eerste album waarbij Roger Waters zorgde voor alle songteksten én het basisconcept. Met zijn tijdloze evocatie van spraakmakende thema’s (vervreemding, paranoia, oorlog en dood) en de quasi perfecte productie was het een album dat generatie na generatie bleef fascineren.
In deze documentaire worden alle songs van de LP stuk voor stuk geanalyseerd door de vier leden van de band: Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason en Richard Wright. Ze worden uitgebreid geïnterviewd en spelen stukken na om te tonen hoe ze tot stand kwamen. Alan Parsons, later zelf succesvol als muzikant, maar destijds sound engineer van het album, geeft ons een uniek inzicht in het muzikale weefsel en de sound van het album. Daarnaast bevat de documentaire archiefbeelden van concerten, fragmenten van films en zeldzame foto’s van de groep.  downloadlink album

Bettie Serveert – Palomine (7 april)

Meer informatie volgt.  downloadlink album

Caro Emerald – Deleted scenes from the cutting room floor (14 april)

Meer informatie volgt.  downloadlink album

Shocking Blue - At home (21 april)

downloadlink album