LPG in maart terug met nieuw album: The Village

20-01-2012 @ 11:42

LPG presenteert The Village en DeSpeech 03 middels drie speciale release shows

Op 12 maart brengt LPG haar derde album The Village uit via Excelsior Recordings. Tegelijk vormt het album ook de voorlopig laatste editie van het 'kunstmagazine' DeSpeech ontwikkeld bij Paradiso Melkweg Productiehuis. Deze derde uitgave bevat naast het studioalbum een handgemaakte landkaart van het dorp dat bezongen wordt in The Village, foto's van de roots van de bandleden en een 7-inch-flexi-disc met daarop een bewerking van hetzelfde nummer door componist Klaas ten Holt, ingespeeld door een blaaskapel bestaande uit een euphonium, tuba en twee trombones.

Ooit was LPG een Groningse band die vanuit hun oefenkelder in Hoogezand Sappemeer het land bestormde met haar muziek. Anno 2012 is Oost Groningen verruild voor de Randstad en heeft hun nieuwe album de paradoxale titel The Village. Er is veel gebeurd met LPG in de aanloop naar dit album. In één zin samengevat: er heeft zich, in de vier jaar die zijn verstreken sinds voorganger With The Earth Above Me, een proces van bewustwording voltrokken bij de band.

In 2010 startte LPG haar eigen 'kunstmagazine' DeSpeech. Hiermee woekerde LPG ongeremd met haar creativiteit. Handgemaakte uitgaven, gezeefdrukte posters, multidisciplinaire liveoptredens, in samenwerking met diverse kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Het project schreeuwde verrassing en creativiteit. LPG laveerde tussen de literatuur van Esther Gerritsen, de avant-garde noise van Herrek, het absurdisme van dichter Nyk de Vries en de gedrevenheid van Lunatik-acteur Dick van den Toorn.

Vlak voor de tweede editie van DeSpeech stapte bassist Gerard Halbe Kooistra uit de band en werden de overgebleven vier bandleden op zichzelf teruggeworpen. De vraag drong zich op: wat definieert LPG nog? Terugkijkend op de eerste twee albums werd het antwoord op deze vraag niet gemakkelijker. Was het de catchy rock van We Don't Understand, de zomerse pop van Nokia-tune Belly Rollercoaster, of de introspectie van nummers als Peter Icon en Opera?

The Village is daarmee het document van een zoektocht naar eenheid en coherentie in de esthetiek van een band die alles tegelijk wil zijn. Groots en meeslepend maar ook kwetsbaar en persoonlijk. Toegankelijk maar op momenten ook onnavolgbaar. The Village laat een geluid horen van een band die zijn keuzes heeft gemaakt en van definitieve antwoorden blijft dromen.

LPG presenteert The Village en DeSpeech 03 middels drie speciale release shows:

22 maart Paradiso te Amsterdam
25 maart Tivoli De Helling te Utrecht
29 maart Vera te Groningen

http://www.lpgmusic.nl/

https://twitter.com/#!/lpgmusic