NL: Eerste single Het Metropole Orkest & Friends een feit

18-11-2011 @ 17:10

Het Metropole Orkest heeft samen met een aantal Nederlandse topartiesten het nummer ‘Wereldwijd Orkest’ uitgebracht. Het nummer is geschreven door John Ewbank en Han Kooreneef en gezongen door Gordon & Los Angeles The Voices, Edsilia Rombley, Leonie Meijer, 3JS, Jennifer Ewbank, Ruth Jacott, Paul de Munnik, Giovanca, Glennis Grace, Karin Bloemen, Lee Towers, Hind en Trijntje Oosterhuis. De muziek is uiteraard van het Metropole Orkest. Muzieklabel Cloud 9 Music brengt de single i.s.m. Het Metropole Orkest uit! Het nummer is vanaf 18 november te downloaden via o.a. deze site (downloadlink ).

Het is voor het eerst dat het orkest een dergelijk nummer onder eigen naam uitbrengt. Hiermee daagt het Metropole Orkest het kabinet Rutte uit om anders te kijken naar de wijze waarop de voorgenomen bezuinigingen op het orkest worden doorgevoerd. En laat het zien hoe cultureel ondernemerschap eruit ziet want het nummer wordt bestempeld als een potentiële #1 hit.
 
Het Metropole Orkest, het populairste orkest van Nederland, kan een bezuiniging opvangen doordat het nu commerciële activiteiten kan gaan ontplooien. De Mediawet heeft dat soort ondernemerschap tot nu toe nooit toegestaan. Echter, de felheid en de snelheid waarmee het kabinet nu van plan is te bezuinigen zijn zelfs voor het Metropole Orkest te veel van het goede. Hiermee zou een einde komen aan wat wereldwijd door de kenners wordt gezien als één van de beste orkesten in zijn genre.
 
Trijntje Oosterhuis: “Het Metropole Orkest moet natuurlijk blijven want het staat garant voor onwijs veel mooie muziek en prachtige projecten. Dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden.”
 
Gordon: "Mijn eerste kennismaking met het Metropole Orkest was in 1989 bij het Nationaal Songfestival. Wat een fantastisch orkest. Dit orkest MOET blijven!
 
Leonie Meijer: " Bij het Metropole Orkest denk ik meteen aan de bonus cd ‘Tussen nacht en morgen’ van Blof. Die cd heb ik zo grijs gedraaid en ik dacht als ik toch ooit een concert mag geven met zo’n prachtig concert, dat is echt een droom. Zo’n toonaangevend orkest mag toch niet verdwijnen!
 
Paul de Munnik: “Wij hebben met Acda en De Munnik de afgelopen 15 jaar heel vaak met het Metropole Orkest mogen spelen. Dat is altijd een geweldige ervaring, het is heerlijk om dat grote orkest achter je te hebben. Voor Nederland moet het Metropole Orkest behouden blijven. Het orkest is de brug van lichte muziek naar popmuziek, met zulke goede muzikanten, dat mag niet verdwijnen.