Nederlandse klassieke muziektop naar buitenland

10-06-2011 @ 19:22

Muziek Centrum Nederland ondersteunt strategische plannen

Voor de top van het klassieke muziekleven in Nederland gaat dit najaar MusicXport.nl Klassiek van start: ambitieuze musici en hun managers worden een jaar lang ondersteund in het veroveren van een buitenlandse markt. Deelnemers aan MusicXport.nl Klassiek krijgen ondersteuning bij promotie in het buitenland en tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verwerven van internationale kennis en expertise van de artiestenmanagers. Het project is de klassieke editie van het in de popsector succesvolle project MusicXport.nl.

Achter elke succesvolle musicus staat een succesvol manager – dat is het idee van MusicXport.nl Klassiek (MXP Klassiek). Het project wil Nederlandse topkwaliteit in het buitenland laten horen en die topkwaliteit verzekeren van goede ondersteuning op zakelijk gebied. Dit gebeurt op drie manieren: financiële ondersteuning van showcase-events en marketing-inspanningen, een promotie- & netwerkcampagne op internationale conferenties en een coaching- en expertisetraject dat primair gericht is op managers.

Een solist wordt uitgenodigd bij een belangrijk orkest in het buitenland en het optreden kan een begin zijn van een doorbraak in deze nieuwe markt. MXP Klassiek kan dan bijvoorbeeld bijdragen in de kosten voor een publiciteitsagent en meedenken bij het uitnodigden van sleutelpersonen bij het concert. Een strijkkwartet wordt uitgenodigd op een van de grote Duitse festivals. MXP Klassiek helpt en draagt bij aan het uitnodigen van lokale agenten, voorbereidende reizen om managements warm te krijgen en publiciteit.

MCN MusicXport.nl
is een programma van Muziek Centrum Nederland dat de positie van Nederlandse musici in het buitenland verbetert en exportmogelijkheden vergroot. Het verhoogt in de sector de kennis en vaardigheden tot het maken van overtuigende business plannen. MXP Klassiek bouwt strategisch aan marktkennis en contacten bij Nederlandse managers, versterkt de zelfredzaamheid van de sector en vergroot het succes in het buitenland.

Procedure
Nederlandse klassieke musici (waaronder ook solisten, dirigenten, ensembles, componisten etc.) kunnen vanaf nu bij Muziek Centrum Nederland een plan indienen voor MXP Klassiek. Een commissie bestaande uit kenners op het gebied van artistiek en zakelijk succes in de klassieke muziek beoordeelt de plannen op artistiek niveau, effectiviteit en haalbaarheid.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 1 juli 2011. Meer informatie: www.mcn.nl/klassiek/mxp.