Vierde album Arctic Monkeys: Suck It and See

31-05-2011 @ 23:24

Soms sprankelend rinkelende gitaren en dan weer keihard toeslaande riffs. Filmisch als een oneindige horizon en elders toch intiem als een fluisterconversatie.
Suck It and See” is het vierde album van Arctic Monkeys. Opgenomen in de Sound City Studios in Los Angeles, wederom met producer James Ford. Het album is als de eerste lente zon. Een welkome eerste dosis vitamine D na een lange winter.
Het album heeft in tegenstelling tot de donkere voorganger “Humbug” een veel poppy-er geluid. De songs zijn in een keer opgenomen met van te voren uitgekiende knappe arrangementen i.p.v. overdadige overdubs. Het gitaarspel van Jamie Cook is veel melodischer en ligt meer in de lijn van de klassieke Britse pop traditie. De twaalf songs variëren van tempo en textuur en Alex Turner’s zang is minder hectisch, meer sophisticated, met fluwelen intonatie en soms fluisterend verleidelijk. Het mooiste voorbeeld hiervan is de herbewerking van het prachtige nummer ‘Piledriver Waltz’, dat Turner schreef voor de soundtrack bij de film ‘Submarine’, die eerder dit jaar uit kwam op Domino.
Voor de fans van Turner’s messcherpe teksten valt er weer veel te genieten: ‘trust some ellipses to chase you round the room’ (“Library Pictures”); ‘the type of kiss where teeth collide’ (“Reckless Serenade”); ‘I’m sure you’re still  breaking hearts with all the efficiency that only youth can harness’ (“Laserquest”). Met als instant classic song quote uit de titelsong “Suck It and See”: ‘I poured my aching heart into a pop song, I couldn’t get the hang of poetry’.
Het album bevat ook een paar stevige rockers zoals de single die aan het album vooraf gaat ‘Don’t Sit Down ‘Cause I Moved Your Chair’ met het instant meezing ‘yeah yeah yeah’ refrein. Of de killer gitaar riff van de vorige maand door de band op hun website al vrijgegeven album teaser track ‘Brick By Brick’, met drummer Matt Helders als lead zanger.
Maar de conclusie is toch wel dat met de veelvoud aan frisse zomerse open tuning gitaar pop songs op dit nieuwe album de Arctic Monkeys wederom niet vastroesten in gebaande paden. En daarmee hun plaats in de lijst van echt legendarische Britse popmeesters als The Kinks, The Jam, Elvis Costello en The Smiths herbevestigen.

ARCTIC MONKEYS Suck It And See
genre: Rock/Indie/Pop
label: Domino
release:06/06/2011
distributie: v2/munich