Roger Waters The Wall-concerten voldoen ruim aan verwachtingen

10-04-2011 @ 16:37

Naar aanleiding van de 3 vrijwel uitverkochte concerten van Roger Waters en zijn 11-koppige begeleidingsband in het Gelredome in Nijmegen heeft Universal Music doen besluiten de legendarische registratie van het concert dat Roger Waters gaf in Berlijn in 1990 opnieuw uit te brengen op DVD en 2 CD’s. Het thema van het album past mooi bij de historische gebeurtenissen in Berlijn en daarom was het een hoogtepunt van alle festiviteiten. Met o.a. optredens van Bryan Adams, The Band, Paul Carrack, Thomas Dolby, Cyndi Lauper, Joni Mitchell, Van Morrison, Sinead O'Connor & The Scorpions met Waters als middelpunt. De geluid- en beeldkwaliteit is opgepoetst en het geheel klinkt als nooit tevoren.

De 3 concerten in Nederland (8, 9 en 11 april) markeren de 30ste verjaardag van het album en is mogelijk zijn laatste grote tournee. De tour van Waters omvat meer dan 25 Europese steden, voorafgegaan aan enkele andere wereldsteden die 15 september van start ging in Toronto. 

Tot deze tour was ‘The Wall’ slechts 31 keer door zijn bedenker uitgevoerd en alleen in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, inclusief de tournee van Pink Floyd ter ondersteuning van het album in 1980-1981. Eerder was de show eenvoudig te groot om te kunnen touren, maar de nieuwe stadions en de vooruitgang van de technologie hebben die moeilijkheden opgelost.

De show bevat al het spektakel dat van Roger Waters verwacht mag worden met speciale effecten zoals een neerstortend vliegtuig, quadrafonisch geluid, vuurwerk, 2 gigantische poppen, een rondzwevend varken, projecties, video mapping en de originele beelden van Gerald Scarfe die ook betrokken is bij de ontwikkeling van nieuw beeldmateriaal. In de show is bij elke nummer de nieuwste technologie en speciale effecten toepast om er zeker van te zijn dat ‘The Wall’ in 2011 nog net zo relevant is als 30 jaar geleden. Tijdens de show wordt nog eens duidelijk hoe actueel 'The Wall'  nog steeds is.

De show begin met een afgebroken muur en gedurende de eerste helft worden de stenen van de muur bijna onzichtbaar opgebouwd. De tweede helft wordt gespeeld met de muur volledig opgebouwd. Met deels de band dan voor de muur en ook een onverwacht moment waarop Roger Waters uit een luik van de muur tevoorschijn komt. Waters ontwikkelde nieuwe, dynamische video graphics en visuals om het verhaal en de songs te illustreren, waarbij de muur fungeert als reusachtig scherm van een ruim 700 m2 van ruim 500 witte blokken. Indrukwekkend !

Dankzij Pink Floyds klassiekers als ‘Comfortably Numb’, ‘Another Brick in the Wall Pt. 2’, ‘Mother’, ‘Run Like Hell’ en ‘Young Lust’ kreeg het album ‘The Wall’ miljoenen fans over de hele wereld en werd het een van de bestverkochte albums ooit. Direct succesvol bij de release was ‘The Wall’ in 1980 het bestverkochte album in de Verenigde Staten waar het nog steeds in de top 5 bestverkochte albums aller tijden staat. Al deze nummers komen ook voorbij in het optreden van Roger Waters,waarbij het gitaarspel van Snowy White en Dave Kilminster indrukwekkend goed klinken. De zang van de achtergrondzangers van Venice is ongewoon mooi en zuiver. Ook de afsluiting van het optreden is indrukwekkend, met de val van de muur.

Heb je interesse en kans om het concert nog te zien, dan zul je geen seconde teleurgesteld worden. Historisch!

De band van Roger Waters bestaat uit: Dave Kilminster (gitaar), Snowy White (gitaar), G. E. Smith (gitaar), Jon Carin (keyboards), Harry Waters (keyboards), Graham Broad (drums) en achtergrond zangers Robbie Wyckoff, Jon Joyce, Michael Lennon, Mark Lennon en Kipp Lennon. Deze laatste drie zijn ook bekend als de band Venice.

http://www.roger-waters.com/