Bintangs vieren 50 jarig bestaan met fifty-fifty boek met CD

23-01-2011 @ 11:37

Bijzonder concert Bintangs op 26 februari 2011
We schrijven 1961 als the Bintangs worden opgericht door Frank Kraaijeveld, samen met broer Arti. Vanaf het begin deden the Bintangs het anders. Rhythm and Blues wordt er gespeeld maar dan op een ruige, stevige manier die zeker voor die tijd revolutionair was. Er ontstond al vlug een grote en fanatieke aanhang die zich al net zo ruig gedroeg als de muziek die werd gespeeld. Later voegt zanger Gus Pleines zich bij de band die met zijn Jaggeriaans stemgeluid een nieuwe dimensie toevoegt. The Bintangs scoren top 10 hits met o.a. Travelin’ in the USA, Ridin’on the L&N en Snake in the Grass dat in de tipparade belandt.

De reputatie als ultieme live-band groeit gestaag en zo wordt als voorprogramma van the Rolling Stones en van the Kinks opgetreden, waarbij de laatsten volkomen weggespeeld worden door the Bintangs. De grotere festivals als Rock Werchter en later ook Parkpop en Arrow Rock worden succesvol aangedaan. In 1975 verschijnt het album Genuine Bull. Opgenomen in de vermaarde Rockfield Studio’s in Wales onder produktionele leiding van Steve Verocca. Tot op de dag van vandaag wordt dit album gezien als absoluut hoogtepunt van de Nederpop. In 2009 komt het album opnieuw uit als 'DeLuxe Edition' met uitgebreid boekwerk en 22 bonus tracks. In dat zelfde jaar ziet de nieuwe CD Fire and Iron het levenslicht. De titel is een nauwkeurige weergave van de inhoud: dampende, stevige en gruizige rock, wars van alle trends en rechtstreeks vanuit de onderbuik. De schrijvende pers is unaniem lovend: The Bintangs is de beste rockband van Nederland en qua passie en energy een band waar menig hedendaagse groep een voorbeeld aan kan nemen!

BINTANGS NU
Sinds 2004 speelt de band in de volgende samenstelling Frank Kraaijeveld: bas, zang
Maarten Ibelings: gitaar (ex Bad to the Bone)
Gerben Ibelings: drums (ex Tröckener Kecks)
Dagomar Jansen: gitaar, slide-gitaar, mondorgel en zang (en zoon van de eerste Bintangs-drummer Jimmy).

Op 26 februari 2011 vindt in Paradiso een echte Bintangshappening plaats. Daarbij worden ook het boek met live CD,  de nieuwe live-CD/DVD en de 10" live vinyl LP gepresenteerd. Elke geluidsdrager heeft een eigen tracklist. Het repertoire bestaat uit Bintangs klassiekers uit heden en verleden aangevuld met 3 nieuwe nummers, waaronder Go Go, Give It Go, een Bintangs klassieker in wording.

Het boek Fifty - Fifty beschrijft 50 jaar Bintangs, en dus 50 jaar Nederrock geschiedenis in 50 korte verhalen. Frank Kraaijeveld verhaalt over een band on the road, fraai vormgegeven en geïllustreerd met prachtige foto's.

Bij de CD release is een DVD gevoegd die de aanloop naar Paradiso in beeld brengt.

De avond in Paradiso laat een chronologisch overzicht zien van het omvangrijke Bintangs-repertoire. Met een bezetting uit vroegere tijden wordt een doorsnede van het repertoire tot 1974 gebracht. Vervolgens gaat de huidige bezetting verder met het werk tot op heden.

http://www.bintangs.nl/

p.s. Bintang betekent 'ster' in het Indonesisch en is ook een biermerk