Eerste editie Buma NL succesvol verlopen

10-09-2010 @ 22:57

De eerste editie van Buma NL, hét seminar en showcase festival voor het Nederlandstalige lied, dat plaatsvond op 9 en 10 september in ’s-Hertogenbosch is succesvol verlopen. Met meer dan 500 professionals en artiesten presenteerde Buma NL een dwarsdoorsnede van de Nederlandstalige muziekindustrie. Overdag waren er seminars in Theater aan de Parade en het Koningstheater en werd er gediscussieerd over de huidige stand van zaken en vooral de toekomst. In de avonduren presenteerde Buma NL een programma waarin het grootste en meest veelbelovende Nederlandstalige talent werd gepresenteerd in verschillende cafés aan de Parade.

"We zijn blij dat we er met Buma NL in zijn geslaagd de eerste bouwstenen te leggen voor een jaarlijks terugkerend evenement waarmee we de Nederlandstalige sector de aandacht en het respect geven die het verdient", aldus Buma Cultuur directeur Frank Helmink. "Samen met mede-initiatiefnemer Buma/Stemra wilden we een platform creëren waar de muziekindustrie en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten en inspireren. Ik denk dat we daar voor de eerste keer goed in zijn geslaagd."

Gevarieerd seminar programma
Tijdens het seminar programma in Theater aan de Parade en het Koningstheater kwamen diverse onderwerpen aan bod in panels als Kunt u mij de weg in Hilversum vertellen, Waar blijft mijn Buma, Het belang van publishing en Hoe breng ik mijn muziek aan de man. Tevens presenteerde Nielsen Music Control de cijfers van het aandeel Nederlandstalige muziek in de Nederlandse media, dat sinds 2007 op 16% ligt. In 2005 was dit nog 6%. GfK Retail and Technology presenteerde daarnaast dat het Nederlandstalige product veel beter verkoopt dan niet-Nederlandstalig. Het 25% marktaandeel Nederlandstalig stijgt zelfs, wat bijzonder is in de huidige dalende verkoopmarkt.

Prijzenregen tijdens Buma NL Awardshow
De Buma NL Awardshow op donderdagavond in Theater aan de Parade kon rekenen op veel belangstelling. Frans Duijts, Glennis Grace, Nick & Simon, Wesley en Edwin van Hoevelaak vielen in de prijzen in respectievelijk de categorieën Beste Zanger, Beste Zangeres, Beste Groep, Grootste Talent en Beste Auteur. De Lifetime Achievement Award ging naar producer en tekstschrijver Emile Hartkamp. De uitreiking van de Awardshow werd afgewisseld met optredens van Frans Duijts, Wolter Kroes, Jannes, Dries Roelvink, Glennis Grace, Helder, Rene Schuurmans, Django Wagner en Wesley. Tevens traden in de avonduren meer dan 70 artiesten op in zeven verschillende horecagelegenheden aan de Parade. Het avondprogramma van de vrijdag bestond uit het Buma NL Dialectfestival, in samenwerking met stichting ROOS, met als doel het belang van dialect en streektaal binnen de Nederlandstalige muziek te onderstrepen.

Radio en TV registraties Buma NL
Buma NL kon rekenen op veel media-aandacht. 100% NL zond live uit vanaf Buma NL. DJ Koen van Huijgevoort presenteerde vanuit het Theater aan de Parade en ontving diverse artiesten zoals Wolter Kroes, Frans Duijts, Wesley en Glennis Grace. Sterren.nl zendt de registratie van de Buma NL Awardshow uit op zaterdag 11 september om 22.00 uur en op zondag 12 september om 17.00 uur. De regionale omroepen zenden het Buma NL Dialectfestival uit in het weekend van 11 en 12 september.

Over Buma NL
Buma NL bestaat naast een seminar gedeelte uit een muziekfestival waarin bekend en nieuw talent zichzelf presenteert aan het publiek. Professionals uit de nationale muziekindustrie kunnen deelnemen aan een branchegericht seminarprogramma dat bestaat uit tal van presentaties, keynotes, meet & greets en netwerkmomenten. Deelnemers kunnen zich laten informeren over de ontwikkelingen in het genre van het Nederlandstalige lied. Hiermee wordt een nieuw en uniek platform gecreëerd voor deze sector.

Buma NL is een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en Buma/Stemra. Buma NL wordt geproduceerd door Brand New Live.
http://buma.nl/nieuws/eerste_editie_buma_nl_succesvol_verlopen