Pollux: Wetse Nog?

22-06-2010 @ 21:39

Ben ik te jong om me af te vragen hoe het vroeger was?' Met die regel opent het tekstboekje bij de splinternieuwe cd Wetse nog? Het is de centrale vraag op de plaat - of Frans Pollux te jong is om terug te denken. Het antwoord wordt eigenlijk al in de openingstrack gegeven: nee, ook als je de 30 net gepasseerd bent, kunnen herinneringen aantrekkelijk zijn. Niet omdat vroeger alles beter was, zo meldt Pollux in het titelnummer, maar omdat vroeger vroeger was. Veel liedjes op het album gaan dan ook over wat achter hem ligt. Dat had het album heel wat melancholischer kunnen maken dan het werk dat we van Neet oét Lottum kennen. Maar de nieuwe nummers klinken levenslustig en positief, zonder terug te vallen op het feestrepertoire van zijn vorige band. Als er al dreiging van buiten is dan wordt die met open armen ontvangen, zoals in het liedje 2 sekônd. En zijn er zaken waar op afgegeven wordt, dan gebeurt dat met een vette knipoog. Luister maar naar Amsterdam.
Dat het leven van Frans Pollux na het uit elkaar gaan van Neet oét Lottum, na het verschijnen van zijn debuutroman Het Gelijk van Heisenberg (Atlas 2010) en vooral na de geboorte van zijn zoon toch echt verandert is, hoor je terug in alle teksten. Zeker in Alles is anders. Toch bouwt hij ook op het vertrouwde. Het liedje Interrail bijvoorbeeld schreef hij toen hij net 18 was en Hald mich ens vas is een uitgeklede, pure versie van het bescheiden Radio 2-hitje.
'Ongewild sloop het terugkijken in mijn nieuwe liedjes,' sluit Pollux zijn openingswoord in het tekstboekje af. Hij kan in ieder geval producer/gitarist BJ Baartmans, violist en klarinettist Emil Szarkowicz, bassist Alexander Op het Veld, drummer Sjoerd Rutten en toetsenist Mike Roelofs dankbaar zijn dat zij mee terug hebben willen kijken. Wetse nog? van de nieuwe band Pollux bevat 11 liedjes.

bestelnr CD: Sil-247
Label: silvox
Release: 7-6-2010
distributie: coast to coast

http://www.franspollux.nl/