Absynthe Minded op de rand van een Europese doorbraak

27-03-2010 @ 12:40

Dat Absynthe Minded's vierde CD "Absynthe Minded" in België hét album van het moment is, is wellicht nog redelijk nieuws in Nederland. De CD haalde er ondertussen de platina status (voor verkoop van meer dan 30.000 exemplaren, de verkoop blijft bovendien zo goed lopen dat triple goud in het vizier komt). Ook de single ‘Envoi haalde recent de gouden status, voor verkoop van meer dan 15.000 exemplaren, enkel via (legale) downloads en dat gebeurt zelden in België. De CD wordt bovendien overladen met awards. In januari kreeg de band de 4 belangrijkste Music Industry Awards voor beste band, beste CD, beste single en beste rock/alternative. Vorige week deed Humo daar 3 Humo’s Pop Poll Awards bovenop voor beste single, beste CD en beste band.
In Frankrijk bracht muzieklabel AZ (Universal music) de single ‘Envoi‘ eind januari uit. Alle belangrijke alternatieve radiostations draaien Envoi al weken.
Vanaf 26 maart komt daar ook dagplaylist bij op Virgin Radio, het 2de grootste radiostation in Frankrijk. In Frankrijk wordt dat aanzien als één van de belangrijkste dominosteentjes op weg naar succes die moet vallen, en die is dus gevallen. Het (publieks)bereik van Virgin radio is enorm, het betekent vooral dat Virgin zelf ervan overtuigd is dat Absynthe Minded het zal gaan maken in Frankrijk.
Daar is het toonaangevende blad Les Inrockuptibles ook van overtuigd. Envoi is één van de songs op de jaarlijkse Les Inrocks-compilatie die deze week bij het blad zit.
In Duitsland brengt Universal Music de single begin april naar de radiostations. Er is al zekerheid over airplay bij Radio-einslive, het 3de grootste Duitse radiostation, met meer dan 1 miljoen luisteraars per dag. Het album komt er begin juni uit.
De Europese en UK-agent The Agency Group heeft Absynthe Minded recent aan hun indrukwekkende (Muse, Amy Macdonald, The Raconteurs, Beirut, Bloc Party, …) roster toegevoegd. Ook zij geloven in de Europese ambities van de band.
In Nederland volgt na een reeks concerten in kleinere clubs in december 2009, deze maand een nieuwe reeks:

24/03 Simplon – Groningen
25/03 Doornroosje – Nijmegen
26/03 Mezz – Breda
27/03 Melkweg – Amsterdam
28/03 Tivoli De Helling – Utrecht

Deze zomer volgen een aantal festivals.
[Pias]

http://www.absyntheminded.be/site/

http://www.myspace.com/absynthemindedtheband