DAYBROKE

16-02-2010 @ 11:06

De muzikale carrière van Daybroke’s oprichter Tom Sikkers begon in 1993 bij the Brotherhood Foundation en werd vervolgd bij Wealthy Beggar wat hem tot een bekend gezicht maakte op alle podia, tot en met Dynamo Open Air, Pinkpop en Lowlands. Daarnaast is hij actief geweest als producer in zijn studio Larger than Live, en als songwriter voor o.a. Birgit Schuurman en BNN’s Spuiten & Slikken. Na het uiteenvallen van Wealthy Beggar in 2005 heeft Tom voor het Muzieklab Brabant project “Vers” zijn droomband The Original Soundtrack samengesteld met Remi Tjon Ajong en Jan-Jaap Onverwagt van Green Lizard, Jordi Nieuwenburg (Wealthy Beggar, Jaya the Cat) en Bram van den Berg (Krezip). Naast wederom lovende kritieken leverde deze ervaring Tom ook de drive en ideeën op om muziek te schrijven en een nieuwe band te starten. Het vertrouwen dat hij op de goede weg zat putte Tom onder meer uit de reactie van producer Clif Norrell’s op zijn demo: “Sounds great! Really good work!”. In het verleden werkte Clif o.a. met Nirvana, Weezer, No Doubt en Jeff Buckley*.

Na een uitgebreide zoektocht heeft Tom met Jaap van der Heijden (bekend van Rock Nation), Jesse Klaasse (Woost) en Kasper van der Voort (the 925’s) de ultieme band weten samen te stellen. Intussen heeft Daybroke al het voorprogramma mogen doen van Eagles of Death Metal, STEREO en Triggerfinger en staat een aantal optredens met Left in de steigers.

Hoewel de muziek van Daybroke uiteindelijk geworteld is in de Amerikaanse rocktraditie, klinken beslist ook Europese invloeden door. Veelgehoorde associaties zijn Foo Fighters, Queens of the Stone Age, Weezer, Muse etc. Solide, ronkende, aanstekelijke rock dus. Niet alleen de muziek is aanstekelijk maar zeker ook het enthousiasme en de werkwijze van de band. Daybroke gelooft dat je alleen iets kunt bereiken als je bereid bent er zelf keihard voor te werken. Die grondige do-it-yourself aanpak straalt af op alle mensen met wie de band samenwerkt. Zo weten ze ook filmmaker Tim Smit, beroemd vanwege zijn Youtube-hit “What’s in the Box?” en actrice Maud Dolsma (Flikken, de Storm) eenvoudig over te halen om op basis van louter enthousiasme een magistrale video op te nemen bij hun eerste single Hey Girl. 26 Maart 2010 zal op het eigen Vulkanize Records label het album What Nature Started verschijnen, Rough Trade Benelux verzorgt de distributie.

shows:
13 maart 2010 JC De Poort  Dongen    
01 april 2010 Merleyn Nijmegen  Met Heist    
02 april 2010 013 Tilburg   Release party "What Nature Started"    
10 april 2010 Ekko Utrecht Met Heist en LEFT    
23 april 2010 Groene Engel Oss Met LEFT    
01 mei 2010 De Piek Vlissingen  Club3voor12 Zeeland presents

http://www.daybroke.com/
http://www.youtube.com/watch?v=gbn5p56vvps
http://twitter.com/daybroke