CORDS GAAT WEER LIVE SPELEN EN OOK ALBUM 'COLLAGE' OP KOMST

06-11-2009 @ 09:11

Eén van de meest energieke live-bands die Nederland heeft gekend is weer bij elkaar: de legendarische band CORDS gaat de vaderlandse podia weer bestormen!
Tien jaar na de release van het laatste album Lunchbox (1999) brengt Cords eind februari 2010 de CD/DVD box Collage uit: outtakes, bijzondere opnamen en twee gloednieuwe tracks, plus een DVD met videoclips, found footage en de registratie van een zinderend reünieconcert uit 2009.

Cords werd eind 1999 opgeheven. Maar twee concerten - op verzoek - in 2009 maakten meteen duidelijk: de opzwepende chemie die de band in de jaren ‘90 heel Nederland en de halve wereld rondvoerde bleek explosiever dan ooit tevoren! De rauwe energie en het onmiskenbare spelplezier gaven de doorslag voor de drie originele leden Simone Holsbeek (zang), Trush Morsink (gitaar) en Marc Fabels (bas) om, versterkt met Alwin Wubben (gitaar) en Jérôme Miedendorp de Bie (drums), vaker op te gaan treden. De gejaagde noiserock die Cords indertijd onder andere twee John Peel Sessions, een Amerikaans muziekcontract voor hun debuutalbum Taurus No Bull (1993) en uitgebreide tours langs vele mooie zalen en festivals in binnen- en buitenland opleverde, klinkt anno 2009 nog net zo urgent en gedreven als op de dag dat het geschreven werd.

HOE ZAT HET OOK AL WEER?
De Deventer/Hengelose band Cords wordt in 1990 opgericht door Simone Holsbeek (zang), Trush (v/h Maz) Morsink (gitaar), Arnoudt Pieters (drums) en Marc Fabels (bas). De band vindt al snel, te midden van invloeden als Sonic Youth, Soundgarden, My Bloody Valentine en Smashing Pumpkins, een heel eigen geluid, dat het best te omschrijven is als noiserock-meets-psychedelica. Die unieke sound wordt opgepikt door de legendarische BBC-radiomaker John Peel, die niet alleen de demo draait, maar Cords in 1991 ook naar Londen haalt voor een Peel Session.

Onder meer door veel optredens door Europa neemt Cords’ bekendheid snel toe, en hoewel er vanuit zowel Nederland als Engeland interesse is om de band te contracteren, tekent Cords eind 1992 - als eerste Nederlandse band in de geschiedenis - een Amerikaans contract voor het debuutalbum, Taurus No Bull, bij het label TVT Records.

De band betrekt een loft in downtown New York, waar Taurus No Bull ook wordt opgenomen; optredens aldaar (o.a. in het roemruchte CBGB’s), opnames van de EP Gasping in The Magic Shop Studio ( NY) en een tour door de VS volgen. Tussendoor speelt Cords in eigen land op het allereerste Lowlandsfestival. Na een middeneuropese tour in het voorprogramma van The Gun Club in 1994 wordt in juli van dat jaar een tweede Peel Session opgenomen. Het jaar daarop laat Cords het Deense Roskilde Festival kennismaken met hun verzengende noisemuziek, inmiddels met bassiste Jacky Sunshine in de gelederen.

Het volgende, meer song-georiënteerde album Hear!See!Feel!Taste! wordt in eerste instantie in eigen beheer uitgebracht. Als zowel Hear!See!Feel!Taste! als opvolger No Guru No Method No Beeper in 1997 alsnog in de VS worden uitgebracht, volgen zowel een Amerikaanse als Australische promotietoer.

In 1999 verschijnt het door Steve Albini (PJ Harvey, Nirvana) opgenomen album Lunchbox . Cords treedt in thuisbasis Deventer nog op met het Oostnederlands Kamerorkest, maar in oktober van dat jaar besluiten de leden definitief hun eigen muzikale wegen in te slaan – Cords wordt opgeheven.

Een eenmalig reünieoptreden lijkt in de zomer van 2004 dichtbij, maar het plotselinge overlijden van drummer (en echtgenoot van Simone Holsbeek) Arnoudt Pieters in juli van dat jaar maakt aan dat idee een verdrietig eind. In 2009 zijn twee verzoeken om Cords weer op te laten treden echter onweerstaanbaar; de rest is - gloednieuwe - geschiedenis.

Eerste data zijn;
10-12-2009 Luxor Live Arnhem try out
12-12-2009 Obelix Zwaagdijk try out
08-01-2010 Atak Enschede try out
14-01-2010 Eurosonic Groningen
20-03-2010 Enkhuizen Cayen
26-03-2010 Burgerweeshuis Deventer
16-04-2010 Metropool Hengelo
21-05-2010 Bolwerk Sneek
22-05-2010 Xinix Nieuwendijk

www.myspace.com/cordsnoise
www.cords.nl