50 Jaar Motown: verkiezing beste Motown-track ooit

16-04-2009 @ 14:11

Met de 50ste verjaardag van het legendarische soullabel Motown werden de  belangrijkste Nederlandse journalisten, radiomakers, muziekmaatschappij-medewerkers en fotografen gevraagd naar hun favoriete Motown singles. Verpakt in individuele top 10 lijsten werd uiteindelijk een lijst van 100 singles samengesteld waarin ‘What’s Going On’ van Marvin Gaye met voorsprong bovenaan de lijst te vinden is. Ook de tweede plek wordt door Gaye bezet met ‘I Heard It Through The Grapevine’.
Verder zijn in de bovenste regionen The Temptations met ‘Papa Was A Rolling Stone’, Stevie Wonder met ‘Superstition’, Edwin Starr met ‘War’ en Smokey Robinson & The Miracles met ‘The Tears Of A Clown’ te vinden.
In Engeland werd eerder dit jaar ook een Motown singles lijst samengesteld. De #1 daar, Martha & The Vandellas met ‘Dancing In The Street’ is in de Nederlandse lijst op #7 te vinden.

Motown werd in 1959 opgericht door Berry Gordy en bleek een schatkamer van talent te zijn, waarbij William Robinson (aka Smokey Robinson ook een cruciale rol speelt). Zonder Motown hadden wij waarschijnlijk nooit gehoord van Marvin Gaye, Stevie Wonder, Michael Jackson, Four Tops, Lionel Richie en Diana Ross. Vooral in de jaren 60 scoorde het label hit na hit.

Naast de complete top 100 singles lijst wordt deze maand in poptijdschrift OOR en in Jazz magazine een lijst met de 20 beste Motown albums gepubliceerd. Ook in de albumlijst voert Marvin Gaye de lijst met verve aan.

www.motown50.com