WERELDWIJDE GEREMASTERDE RELEASE GEHELE OORSPRONKELIJKE BEATLES-CATALOGUS

07-04-2009 @ 15:18

WERELDWIJDE RELEASE VAN DE GEHELE OORSPRONKELIJKE BEATLES-CATALOGUS, GE-REMASTERED DOOR APPLE CORPS LTD. EN EMI MUSIC, OP 9 SEPTEMBER 2009 (9-9-'09)

Londen – 7 april 2009 – Met veel genoegen kondigen Apple Corps Ltd. en EMI Music aan dat de oorspronkelijke, voor het eerst volledig digitaal ge-remasterde Beatles-catalogus op woensdag 9 september 2009 (9-9-09) wereldwijd op CD zal worden uitgebracht. Dat gebeurt op dezelfde datum als de release van de langverwachte videogame ‘The Beatles: Rock Band.’ Elk van de CD’s is verpakt met gebruikmaking van het originele Engelse hoesontwerp, inclusief CD-boekjes met daarin originele en nieuwe liner notes en zeldzame foto’s. Iedere CD zal gedurende een beperkte periode tevens een korte documentaire over het album bevatten. Daarnaast worden op dezelfde dag twee nieuwe CD-verzamelboxen van the Beatles uitgebracht.

De albums zijn ge-remastered door een toegewijd team van technici in EMI’s Abbey Road Studios in Londen gedurende een periode van vier jaar. Dit team maakte gebruik van ‘state of the art’ opnametechnologie naast klassieke studioapparatuur, teneinde de authenticiteit en integriteit van de originele analoge opnames te bewaren. Dit nauwgezette proces heeft geresulteerd in de allerbeste geluidskwaliteit van de catalogus sinds de oorspronkelijke release.

De collectie bevat alle 12 Beatles albums in stereo met de originele tracklist en het artwork zoals uitgebracht in de UK, en 'Magical Mystery Tour,' wat sinds de release in 1987 deel uitmaakt van de essentiële Beatles-catalogus. In aanvulling daarop zijn de collecties 'Past Masters Vol. I and II' nu als 1 titel gebundeld zodat het totaal uitkomt op 14 albums verdeeld over 16 schijfjes. Het is bovendien voor het eerst dat de eerste vier Beatles albums in hun geheel in stereo op compact disc verkrijgbaar zullen zijn. Deze 14 albums zullen, samen met een DVD-collectie van de documentaires, ook gezamenlijk verkrijgbaar zijn als stereo boxset.

De boekjes van iedere nieuwe CD-verpakking bevatten gedetailleerde historische aantekeningen en informatieve aantekeningen over de opnames. Met uitzondering van de 'Past Masters' set, zijn nieuw geproduceerde minidocumentaires over ‘the making of’ van ieder album, geregisseerd door Bob Smeaton, aan de CD’s toegevoegd als QuickTime files. De documentaires bevatten archiefbeelden, zeldzame foto’s en nooit eerder gehoorde gesprekken tussen de Beatles in de studio, wat een uniek en zeer persoonlijk inkijkje geeft in hoe de sfeer in de studio was.

Voor de verwoede verzamelaar is een tweede boxset samengesteld. Op 'The Beatles in Mono' zijn alle Beatles-opnames gebundeld die oorspronkelijk gemixt waren voor een monorelease. De box zal 10 albums bevatten met hun oorspronkelijke monomixen, plus twee extra discs met monomasters (een vergelijkbare benadering als de stereo tracks op 'Past Masters').  Als extra bonus bevatten de mono-discs van “Help!” en “Rubber Soul” tevens de oorspronkelijke stereomixen uit 1965, die nog niet eerder op CD zijn verschenen.  Deze albums zullen worden verpakt als minivinyl CD replica’s van de oorspronkelijke hoezen met alle oorspronkelijke inlays en label designs.

Gesprekken over de digitale distributie van de catalogus lopen nog. Op dit moment is daar nog geen verdere informatie over beschikbaar.

The Stereo Albums (individueel verkrijgbaar en gebundeld als stereo boxset)
De stereo albums zijn geremastered door Guy Massey, Steve Rooke, Sam Okell met Paul Hicks en Sean Magee. Alle CD-verpakkingen bevatten:
Het oorspronkelijke vinyl artwork en liner notes.
Veel archieffoto’s.
Aanvullende historische aantekeningen van Kevin Howlett en Mike Heatley.
Aanvullende opnamenotities van Allan Rouse en Kevin Howlett.

* = CD bevat QuickTime minidocumentaire over het album
Please Please Me* (CD-debuut in stereo)
With The Beatles* (CD-debuut in stereo)
A Hard Day's Night* (CD-debuut in stereo)
Beatles For Sale* (CD-debuut in stereo)
Help!*
Rubber Soul*
Revolver*
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band* (bevat tevens aantekeningen uit 1987, bijgewerkt en van een nieuw intro voorzien door Paul McCartney)
Magical Mystery Tour*
The Beatles*
Yellow Submarine* (bevat tevens de oorspronkelijke Amerikaanse liner notes)
Abbey Road*
Let It Be*
Past Masters (bevat nieuwe liner notes geschreven door Kevin Howlett)
 
‘The Beatles in Mono’
(alleen verkrijgbaar als boxset)
De mono albums zijn ge-remastered door Paul Hicks, Sean Magee met Guy Massey en Steve Rooke en zijn gezamenlijk verkrijgbaar in een box met een essay van Kevin Howlett.
+ = mono mix CD-debuut

Please Please Me
With The Beatles
A Hard Day's Night
Beatles For Sale
Help! (CD bevat tevens de oorspronkelijke stereo mix uit 1965)+
Rubber Soul (CD bevat tevens oorspronkelijke stereo mix uit 1965)+
Revolver+
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band+
Magical Mystery Tour+
The Beatles+
Mono Masters