Volendammer hard op weg naar boeken top 10

14-10-2008 @ 14:41

Harry Potter-achtige taferelen rondom debuutroman
Het boek ‘Ik, Adriaan Veerman’ is twee weken na de presentatie al weer toe aan een 2e druk. De publiciteit rondom het boek heeft in combinatie met goede recensies geleid tot een grote vraag naar de humoristische roman over het leven van in een Volendam opgroeiende jongeman. Nadat zich eerder dit jaar al de unieke situatie voordeed dat er 4 Volendammer artiesten in de muziek top 10 stonden, lijkt het talentvolle palingdorp nu ook een serieuze aanval te doen op de boeken top 10.

Harry Potter-achtige taferelen
Bruna-winkelier Cas Sombroek (uit Volendam): “Direct na de presentatie werden wij geconfronteerd met Harry Potter-achtige taferelen. Er zijn inmiddels al honderden exemplaren over de toonbank gegaan. Sommige mensen komen zelfs terug naar de winkel om te vertellen hoe leuk zij het boek vonden. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”

Veel free publicity
Onafhankelijk literair recensent Onno Burgstede heeft wel een verklaring voor het succes van het boek. “Volendam is natuurlijk een hot item op dit moment. Dit heeft geleid tot ongekend veel publiciteit rondom het boek. Een documentaire in Een Vandaag, aandacht op de radio bij Edwin Evers en Dolf Jansen, een hele pagina in De Telegraaf en ga zo maar door. Dit in combinatie met een goed doel (stichting Duchenne), positieve reacties en het feit dat het gewoon een leuk boek is, zal ertoe bijdragen dat dit een bestseller zal worden die zijn weerga niet kent.”

Tweede druk
De mensen van uitgeverij BZZTôH uit Den Haag zijn ook verrast door het succes van het boek. Henk Osinga: “Wij vonden het allemaal een heel leuk boek, maar voor een nieuwe onbekende schrijver is het heel moeilijk om door te dringen tot de grote ketens van boekhandels. Op verzoek van de auteur was de eerste druk al hoger dan gebruikelijk is voor een debuutroman bij ons. We hebben er nu het volste vertrouwen in dat we een ook 3e druk kunnen gaan produceren."