Album 'Herinneringen voor Morgen' steunt onderzoek naar dementie

21-08-2008 @ 19:10

STOP DE TELOORGANG VAN HERINNERINGEN
Op Wereld Alzheimer Dag (21 september 2008) brengt Alzheimer Nederland de CD ‘Herinneringen voor Morgen’ uit. Diverse bekende artiesten hebben belangeloos hun liedjes ter beschikking gesteld en steunen hiermee het wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Dat is nodig, want dagelijks gaan er duizenden herinneringen verloren als gevolg van dementie, een ziekte die honderdduizenden mensen in Nederland treft. Meer dan een miljoen mensen hebben in hun naaste omgeving te maken met dementie.

Dementie en vergeetachtigheid
Momenteel lijden 270.000 mensen in Nederland aan dementie. Dit aantal stijgt explosief door de vergrijzing. Het meest bekende symptoom van dementie is vergeetachtigheid. Door dementie gaan er dagelijks duizenden herinneringen verloren. Iedereen is wel eens vergeetachtig. Sterker nog, maar liefst 40% van de mensen tussen de 24 en 85 jaar vindt zichzelf vergeetachtig. Bij vergeetachtigheid weet iemand het wel, maar kan er niet opkomen. Bij dementie is het alsof de informatie helemaal uit het geheugen verdwe­nen is. Bij vergeetachtigheid gaat het om vergeten van details, bijvoorbeeld niet meer precies weten door wie u allemaal gefeliciteerd bent op uw verjaardag. Iemand met dementie kan vergeten dat hij zijn verjaardag heeft gevierd of zelfs wat het begrip verjaardag betekent.

Opbrengst cd voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie
Alzheimer Nederland financiert wetenschappelijk onderzoek naar dementie om te voorkomen dat later ook uw herinneringen verloren gaan. Daarom brengt Alzheimer Nederland de CD ‘Herinneringen voor Morgen’ uit, waarvan van elke verkochte cd € 10,- naar het wetenschappelijk onderzoek van dementie gaat. Op de cd staan toepasselijke liedjes van bekende artiesten als Stef Bos (De omgekeerde tijd, nog niet eerder uitgebracht), Youp van ’t Hek (Meneer Alzheimer), Liesbeth List (Een vriend zien huilen), Spinvis (Voor ik vergeet) en Trijntje Oosterhuis (Vlieg met me mee). De CD is omhuld door een prachtig vormgegeven boekje met de teksten van alle nummers. Verder staan er in het boekje foto’s uit het persoonlijke album van de artiesten, met mooie herinneringen die zij nooit willen vergeten. Het voorwoord is geschreven door muziekkenner Jacques Klöters.

Hieronder een overzicht van de tracks op de CD:
1. Youp van ’t Hek & Matangi: Meneer Alzheimer
2. Stef Bos: De Omgekeerde Tijd
3. Spinvis: Voor Ik Vergeet
4. Frank Boeijen Groep: Foto Van Een Mooie Dag
5. Liesbeth List: Een Vriend Zien Huilen
6. Ruth Jacott: Leun Op Mij
7. Trijntje Oosterhuis: Vlieg Met Me Mee
8. Rob de Nijs: Vanaf Vandaag
9. Guus Meeuwis: Zal Ik Er Zijn
10. Paul de Leeuw: ‘k Heb Je Lief
11. Herman van Veen: Suzanne
12. De Dijk: Hou Me Vast
13. Ramses Shaffy: Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder
14. Freek de Jonge: Nu Het Nog Kan (live)
15. Harrie Jekkers: Terug Bij Af (live)

De CD is vanaf 21 september 2008 (Wereld Alzheimerdag) te koop voor € 20,- via de speciale website www.herinneringenvoormorgen.nl (die ook vanaf 21 september 2008 in de lucht zal zijn) en zal dit najaar ook in de betere muziekwinkels verkrijgbaar zijn.

Spinvis: …”voor ik vergeet en later alles anders heet / voor ik vergeet en ik de feiten en de cijfers en de namen van de schrijvers niet meer weet / de hele dag en alle woorden en elk uur de hele dag / en ook de nacht en de zomers en de handen van mijn vader vergeet ik op den duur”… (fragment Voor Ik Vergeet)

Youp van ’t Hek: “Meneer Alzheimer, ik wil even met u praten / Met mij gaat het nog goed, ik ben niet oud / In mijn gelei hierboven zitten nog geen gaten / Maar op een dag, en dat laat mij niet koud / Ben ik dit lied allang vergeten”… “Genoeg om even iets aan u te vragen / Mijn probleem is echt niet al te groot / Het gaat over mijn laatste dagen / Als u toeslaat, zo vlak voor mijn dood / Wilt U een beetje, een beetje selecteren / Zodat ik de mooie dingen wel onthoud” … (fragment Meneer Alzheimer)

Stef Bos: “Soms reis ik in een droom / door een omgekeerde tijd / langs een omgekeerde weg die van nu naar vroeger leidt. Het verleden heeft de toekomst / want de toekomst is geweest / in een omgekeerde wereld / waar de klok naar links beweegt.” … (fragment Omgekeerde Tijd)

Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is een gezondheidsfonds met CBF Keur, dat zich al bijna 25 jaar inzet voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Dit doet Alzheimer Nederland door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Dementie: feiten en cijfers
Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050.
Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daarmee gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan één miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.

Collecteweek Alzheimer Nederland van 3 t/m 8 november 2008