De magische mix die The Black Keys heet

14-07-2006 @ 11:40

Nieuw album Magic Potion van The Black Keys verschijnt 4 september via V2 Records
We schrijven het jaar 2001 in Akron, Ohio. Dan Auerbach en Patrick Carney, allebei begin twintig en ongeschoold, werken als hovenier voor een plaatselijke grondeigenaar. Sinds een jaar spelen ze in een band: The Black Keys. Dan speelt gitaar, Patrick drums en toetsen. Dan wil met zijn andere band in de kelderstudio van Patrick een plaat opnemen. Omdat er niemand komt opdagen, spelen ze samen wat en nemen dit op. Een klein jaar later verschijnt via een klein label het debuut The Big Come Up. Zo 'big' is die 'come up' echter niet, want weer twaalf maanden verder maaien ze nog steeds het gras.
Dan en Patrick laten het er niet bij zitten. Ze zullen geld gaan verdienen om te touren, dan weer terug naar Akron om geld te verdienen, dan weer op tour en ondertussen keihard werken aan een doorbraak, hoe klein ook. De Amerikaanse rock&roll droom van Dan en Patrick komt niet uit. Zeker niet als ze worden ontslagen. Nu is er wel weer meer tijd om te oefenen, nummers op te nemen en op te treden. Het is die vasthoudend- en doelgerichtheid die in 2003 leidt tot het album Thickfreakness; opgenomen op 1 dag in slechts 14 uur. Maar het is Rubber Factory uit 2004 die uiteindelijk zorgt voor de eerste echte doorbraak. Door pers en publiek wordt Rubber Factory gezien als een van d platen van het jaar en uit de monden van collegamuzikanten (en niet de minsten, zoals Robert Plant) vallen louter loftuigingen op te tekenen.
Na een uitgebreide wereldtournee keert The Black Keys begin 2006 terug naar Patrick's nieuwe studio Audio Eagle in Akron om Magic Potion op te nemen.
Op dit vierde album heeft het toch al karakteristieke geluid van The Black Keys nog meer een eigen gezicht gekregen. Natuurlijk liggen ook de wortels van deze plaat in de Mississippi-blues en de rock&roll, maar zo heavy, slepend, zwetend, smerig en soulvol heeft The Black Keys nog nooit geklonken.
Twee shows in Nederland
Begin oktober komt The Black Keys naar Nederland voor twee concerten. Op 6 oktober speelt de groep in de Melkweg in Amsterdam en een dag later in Doornroosje in Nijmegen. In juni van dit jaar verzorgde The Black Keys in Amerika het voorprogramma van Radiohead op speciaal verzoek van zanger Thom Yorke.
Meer info, foto's, audio en video www.theblackkeys.com en www.myspace.com/theblackkeys