DAVE: NIEUW ALBUM MET EIGENTIJDSE CHANSONS

04-05-2006 @ 14:08

Een naam die bij tienduizenden muziekliefhebbers herinneringen oproept. Aan de blonde en immer opgewekt in de lens blikkende zanger die Nederland eind jaren 60 verlaat en in Frankrijk een glanzende carrire tegemoet gaat.
Daves leven en loopbaan kunnen model staan voor een trilogie, een avondvullende film. Met Dansez Maintenant zorgt hij ook in Nederland voor een wekenlange hit. Het jaar: 1975. Ruim dertig jaar later verrast hij opnieuw met zijn album TOUT LE PLAISIR A ETE POUR MOI, dat op 12 mei uitgebracht zal worden in Nederland bij Warner Music. Een CD met een aantal strikt persoonlijke teksten en een zanger die ver uitsteekt boven veel Franszingende collegas.

Als Wouter Levenbach op 4 mei 1944 geboren in Amsterdam (moeder danseres en mede-oprichter van het Scapinoballet, vader leraar Engels), doet hij als achtjarige mee aan een zangwedstrijd. En herinnert zich: s Avonds in bed zong ik Que Sera Sera van Doris Day en verbeeldde ik me dat mijn zang rechtstreeks door de radio werd uitgezonden.
Een paar jaar later begint Wouter klassiek gitaar te spelen, overweegt nog even een studie theologie en verandert zijn naam in David naar de beroemde Hebreeuwse koning. In 1964 maakt David zijn eerste single die nu een collectors item is. De opkomst van de provobeweging en de nodige maatschappelijke veranderingen die in de jaren zestig plaats hebben laten David Levenbach niet onberoerd. Gepassioneerd door zee en rivieren koopt hij een oude vissersboot, vaart als gids door de Amsterdamse grachten en verplaatst enkele jaren later zijn werkterrein naar Frankrijk. Een ontmoeting in Saint-Tropez met platenbaas Eddy Barclay leidt tot een contract en tot het maken van enkele Nederlandstalige singles.
Aangetrokken tot de showbusiness en blij met zijn verworven vrijheid, blijft David, inmiddels DAVE, zingen en zwerven. Hij werkt mee aan musicals, viert ook op de hitlijsten de nodige successen en scoort in 1975 met Dansez Maintenant een megahit. De Franstalige versie van Glenn Millers beroemde Moonlight Serenade verovert eveneens Nederland en zorgt ervoor dat de naam van DAVE ook in zijn geboorteland tot een begrip wordt.

Door de jaren heen is DAVE, tegenwoordig DAVE LEVENBACH, in Frankrijk een ster gebleven in theaterzalen, op televisie en in de opnamestudio. In 2003 verschijnt zijn tweede autobiografie en dat het laatste hoofdstuk in het feuilleton dat DAVE heet nog lang niet is geschreven, wordt duidelijk bij het luisteren naar zijn nieuwe album TOUT LE PLAISIR A ETE POUR MOI. Met dertien voorbeelden van hedendaags chansonwerk, verpakt in aantrekkelijke arrangementen van Philippe Uminski die samen met Patrick Loiseau ook tekent voor het merendeel van het repertoire. Waarvan Calme , Tout Seul Comme Un Grand, Les Petits Bonheurs en Fou De LItalie tot de hoogtepunten behoren. En natuurlijk het door DAVE LEVENBACH geschreven Copain Ami Amour, een heel persoonlijk chanson waarin de zanger zich zelf ingetogen begeleid op gitaar. Wat de overige begeleidingen betreft, die variren van klein tot groot en zijn heel indrukwekkend wanneer er schitterende strijkers en betoverende blazers aan te pas komen. En DAVE zelf? Zijn stem is in de loop der jaren nauwelijks veranderd, heeft zijn natuurlijke zeggingskracht glansrijk behouden. Het wordt daarom de hoogste tijd dat Nederland en omstreken de kennismaking met DAVE LEVENBACH snel vernieuwt.

Ter promotie van zijn nieuwe album zal DAVE optreden in de TV-show Mooi! Weer de Leeuw! n van de best bekeken amusementsprogrammas van de Nederlandse televisie. Samen met Paul de Leeuw zal hij zijn grote hit Dansez Maintenant zingen. Ook zal DAVE het nummer Les Petits Bonheurs van zijn nieuwe album ten gehore brengen. Uitzendingen zaterdag 13 mei om 20.05 uur en maandag 15 mei om 22:50 uur op NED 3
www.warnermusic.nl